Jan van der Greef uit Driebergen won met deze foto "The Vision" de prijs voor Wildlife Photographer of the Year 2018 in Londen.
Jan van der Greef uit Driebergen won met deze foto "The Vision" de prijs voor Wildlife Photographer of the Year 2018 in Londen. (Foto: )

Wildlife Photographer of the Year 2018

Driebergenaar Jan van der Greef heeft de prestigieuze prijs Wildlife Photographer of the Year 2018 gewonnen in Londen in de categorie zwartwit. Met zijn foto won hij als het ware de oscar voor fotografie. In een filmpje dat zijn vrouw opnam tijdens de ceremonie in Londen, is te zien hoe het aanwezige publiek onder de indruk is van de getoonde foto van Van der Greef.

door Marcel Bos

DRIEBERGEN/RIJSENBURG – Bij hem thuis in Driebergen toont de natuurfotograaf zijn winnende foto. Te zien is een fakkel-lelie waarachter een bergnimf kolibrie vliegt. De combinatie van de bloem en de vogel geeft een surrealistisch beeld en het geheel doet denken aan de crucifix. "Ik fotografeer nooit precies wat er te zien is, maar ik probeer bij het vereeuwigen van een bijzonder moment, diepere lagen aan te boren. Het mystieke zoals in dit geval wil ik naar voren halen en dat is gelukt." De Driebergenaar vertelt dat voor de fotowedstrijd er 45.000 inzendingen uit 95 verschillende landen zijn ingediend. "Ik ben blij en trots dat ik met deze ene foto de wedstrijd won en het was ook een hele happening in het Natural History Museum." Jan zijn vrouw Jetske die overal met haar man meereist weet het nog precies. "Je hoorde de mensen in de zaal oh en ah roepen toen ze de foto zagen. Ik heb een filmpje gemaakt hoe mijn man zijn prijs in ontvangst nam." Jan en Jetske reizen de hele wereld over om de mooiste natuurfoto's te maken. Onlangs is Jan in Papua new Guinea geweest. Omdat hij als kind polio heeft gehad, is de fotograaf moeilijk ter been, maar in Papua new Guinea werd hij door dragers van plaatselijke stammen door de moeilijk begaanbare binnenlanden gedragen. De Driebergenaar heeft er veel voor over om zijn mooiste foto's te maken. Van der Greef: "Soms is het lang wachten, maar als mijn geduld wordt beloond, schiet ik een bijzondere foto." Hij geeft ook workshops maar als hij van jonge fotografen de vraag krijgt hoe je zulke bijzondere foto's maakt, zegt de Wildlife Photographer of the Year 2018: "Je moet onbevangen leren kijken." Nadat hij in Londen zijn ambitieuze prijs had ontvangen, was er voor de Driebergenaar geen tijd voor rust, want in Lünen, Duitsland wachtte hem een nieuwe eerste prijs voor een bijzondere foto. "Die prijs kreeg ik voor een natuurfoto van een veelvraat in een winters Fins bos, die ik heb vereeuwigd doordat ik boven het bos raven zag opvliegen. Ineens zag ik wat zij zagen; een veelvraat kwam in de verte voorbij rennen. Die is goed te zien op de foto, terwijl op de achtergrond het bos op mystieke wijze vervaagt." Jetske zegt lachend: "Nu worden Jan zijn foto's al herkend en dan zeggen de mensen: 'Kijk dat is een echt 'Van der Greefje.'" De prijsuiteiking in Londen is te zien op www.rtvutrecht.nl. Kijk voor meer foto's van Jan van der Greef op www.janvandergreef.nl.

Meer berichten