John van Balen en Wim Oolbekkink willen mensen verbinden met het Dialoogplein. FOTO: Ellis Plokker
John van Balen en Wim Oolbekkink willen mensen verbinden met het Dialoogplein. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Met dialoog meer verbinding

Volgende week is het de landelijke week van de Dialoog. Initiatiefnemers John van Balen en Wim Oolbekkink organiseren op maandag 5 november op in Doorn de opening van Dialoogplein Nederland. Ze vertellen wat ze die dag gaan doen én waarom het zo belangrijk is om met elkaar in dialoog te gaan.

door Ellis Plokker

Doorn – Een dialoog is een gesprek dat voldoet aan vier belangrijke aspecten: dat de deelnemers echt naar elkaar luisteren, hun oordeel achterhouden, praten en luisteren met respect voor de ander en dat ze voor zichzelf spreken, dus niet in het algemeen. Eigenlijk hoort nieuwsgierigheid, doorvragen naar het waarom van het standpunt van de ander er ook bij, vertelt initiatiefnemer John van Balen. "Door met elkaar in dialoog te gaan, kunnen we betere oplossingen vinden voor complexe problemen in de maatschappij, zoals discriminatie, of bij polarisering van standpunten zoals in de discussie over zwarte Piet.

De dialoog geeft verbinding en betere oplossingen dan zo'n discussie." Het doel van een dialoog is om samen iets te bereiken, en niet om je gelijk te halen of je standpunten aan te scherpen.

Aanstaande maandag komen er verschillende sprekers naar de campus van Landgoed Zonheuvel in Doorn. Na de opening gaan de deelnemers eerst met elkaar in dialoog over de vraag waarom een Dialoogplein een goed idee is. Vervolgens vertelt Daniëlle Haenen, directeur bestuurszaken van de Sociaal-Economische Raad (SER), over haar ervaringen met de dialoog binnen haar organisatie. Erno Eskens legt vervolgend het Agora- of pleinmodel uit, dat de basis vormt voor Dialoogplein Nederland. Daarna gaan de deelnemers met elkaar aan acht tafels de dialoog aan. Iedere tafel staat voor één van de leef- of trainingssferen uit de theorie van het pleinmodel. Oolbekkink en Van Balen hebben ervaring met het begeleiden van dialogen, zowel met leerlingen van het Revius in Wijk bij Duurstede, als met volwassenen.

Van Balen: "Daaruit blijkt dat het werkt. We laten het dan ook niet bij één keer, vanaf november organiseren we dialogen over andere onderwerpen, zoals mogelijkheden van veranderingen in de Fair Trade branche. We willen de deelnemers die het Dialoogplein een goed idee vinden, uitnodigen om met ons mee te denken over de programmering de komende tijd. Ook anderen zijn welkom om ideeën aan te reiken of om een Dialoogplein in hun eigen gemeente te starten. De dialoog kan iets toevoegen aan de samenleving, dus Doorn mag hier best trots op zijn," zegt hij met een glimlach. Het Dialoogplein is een initiatief van Stap-dialoog en andere organisaties op die gevestigd zijn op Landgoed Zonheuvel. Mede-organisator Wim Oolbekkink werkt als programmamaker bij SBI. Voor informatie over de Week van de Dialoog en aanmelding: www.nederlandindialoog.nl.

Er zijn gratis kaarten beschikbaar voor mensen met een kleine beurs.

Meer berichten