De Doornse Brandweer staat te springen om parttime brandweermannen of vrouwen. "Niet bang voor een beetje spanning? Meld je aan!"
De Doornse Brandweer staat te springen om parttime brandweermannen of vrouwen. "Niet bang voor een beetje spanning? Meld je aan!" (Foto: )

Brandweer Doorn luidt noodklok!

Waar zijn we zonder de brandweer?

"Als het zo doorgaat kunnen we spoedig niet meer garanderen dat we op tijd de brand blussen," waarschuwt Ronald van de Doornse brandweer. "De aanvoer van nieuwe vrijwilligers is helemaal stil komen te liggen. We missen ongeveer 15 brandweermannen en vrouwen."

door Marcel Bos

Doorn - Nu komt alles terecht op de schouders van de nog aanwezige brandweerlieden, maar langzaam loopt de brandweer in het heuvelrugdorp leeg, want zoals de brandbestrijder zegt: "De ouderen van rond de 55 a 60 jaar houden er nu mee op en er staan geen vervangers in de rij."

De brandweerman is net als verschillende collega's al sinds jaar en dag actief voor de brandweer en hij vertelt dat het vroeger toch een jongensdroom was om later bij de brandweer te gaan. "Of je werd politie-agent, piloot of brandweerman," zegt Ronald, "maar tegenwoordig zijn ze 18 jaar oud en dan gaan ze heel wat anders doen." De jeugd van tegenwoordig geen zin lijkt te hebben om 's nachts het bed uit te gaan om ergens een vuur te blussen. Het is bovendien op vrijwilligersbasis, maar de Doornse brandweerman zegt dat de inwoners logischerwijze wel altijd van de brandweer verwachten dat die er op tijd is om een brand te blussen.

Collega Elvira deelt in het winkelcentrum van Doorn met collegabrandweerlieden pamfletten uit afgelopen zaterdagmiddag. "Vannacht hadden we nog een zware brand op een boerderij in Werkhoven." Ze toont op haar mobiel beelden van de zware brand en de enorme rookontwikkeling.

De brandweervrouw wijst op een collega die al 4 nachten zijn bed uitmoest voor calamiteiten. "Het werk komt terecht op steeds minder schouders, er moet nu wat gebeuren!" De brandblussers hebben een brandweerwagen bij de Jumbo geparkeerd met tekst op de zijkant van de wagen die voor zich spreekt.

Ook de drang om anderen te helpen? Bel voor meer informatie: Gerrit Hardeman, 088-8783713 of mail naar G.Hardeman@vru.nl.

Meer berichten