Foto:

'n Veiling voor een 'vergeten' land

Contant bieden helpt Haïti verder

Ronald en Alice Philippo gaan in februari kleine gezinswoningen bouwen en gericht de heersende hongersnood verlichten in Haïti, één van de armste landen van het Westelijk halfrond. Zij doen dit samen met een 8-tal ervaren vrijwilligers en de Haïtiaanse bevolking.

door Hanny van Eerden

Maarsbergen – Een bijzondere veiling moet hiervoor het nodige geld opleveren. Daarom is de regio zaterdag 3 november vanaf 19.30 uur welkom 't Gebouwtje bij de Dorpskerk van Maarsbergen. "De opbrengst besteden we volledig aan de projecten," benadrukken zij. "Veel landelijke giften bleven in het verleden aan de strijkstok hangen, mede door corruptie. We zien we dan ook nauwelijks vooruitgang. Alleen kledingacties bieden zichtbaar resultaat. Samen met een lokale pastor zorgen wij ervoor dat iedere euro daadwerkelijk bij de armsten terechtkomt. De dankbare Haïtianen willen er dolgraag bovenop komen, steken waar mogelijk de handen uit de mouwen, maar kunnen lang niet alles alleen."

De vrijwilligers realiseerden al eerder succesvolle hulpprojecten. Ronald: "Zo verbeterden we een kindertehuis, bestreden we honger en droegen wij bij aan een 1e aardbevingbestendige woning voor een dakloos gezin met 8 kinderen. Met de veilingopbrengst kunnen we meer van deze prefab huisjes - ofwel houtskeletbouw uit de hoofdstad Port au Prince - samen met een timmerman en andere lokale handen afbouwen." Naast zijn werk in het onderwijs kon Ronald sinds 2010 jaarlijks mee met de hulporganisatie GAiN. "De Haïtiaanse situatie raakt mij enorm," zegt hij. "Dat geldt intussen ook voor Alice." Toen hun jongste telg het ouderlijk huis verliet, verruilden zij hun koopwoning voor een kleinere. Alice: "Daardoor kunnen wij ons vervoer, ons verblijf, maar ook de nodige promotiematerialen zelf blijven bekostigen. Aandacht en hulp is hard nodig. Dit land is 'vergeten'. De aardbeving van deze maand haalde niet eens het Journaal."

Wie biedt tijdens de veiling, doet dit met contant geld. Ondernemers zorgen voor sponsor items,zoals een ballonvaart, high tea, schipovernachting met ontbijt.

Meer berichten