Foto:

Paarden houden ons een spiegel voor

door Marcel Bos

Stoeterij Geere-stein geen manege

Op Pensionstal & Stoeterij Geere-stein krijgen verschillende soorten paarden al lange tijd de perfecte verzorging. Ongeveer 65 pensionpaarden zijn er gehuisvest en eigenaar van de Doornse Stoeterij, Matthijs Maat wil met zijn werkwijze het goede voorbeeld geven.

DOORN - "We verzorgen hier o.a. paarden die actief gebruikt worden door hun eigenaren," vertelt Maat. "Deze edele dieren krijgen training en opleiding in de verschillende disciplines waar de paarden werkzaam in zijn. Deze mooie dieren worden o.a. ingezet voor de dressuur, als springpaard, voor de jacht en als eventingpaard. Een enkel paard krijgt training in het aangespannen rijden. De jacht en eventingpaarden worden tevens opgeleid om een terreinproef met hindernissen te kunnen volbrengen. Daarnaast vind er op Geere-stein ook een actieve fokkerij plaats van dressuurpaarden. Elk voorjaar worden er wel zo'n 4 a 5 veulens geboren, deels grootgebracht of als veulen verkocht. We zijn in ieder geval geen manege."

De Dorenaar loopt door de stallen en aait hier en daar een van zijn paarden. "Ik vind het contact tussen mens en dier heel mooi. Mijn hele leven intrigeert me dat al. Weet je dat paarden je een spiegel kunnen voorhouden? Ze weten precies wie je bent en hoe je in elkaar zit, dat hebben zij sneller door dan mensen. Daarom komen hier ook groepen mensen begeleid door een horsecoach op onze stoeterij om te leren van de omgang en reactie van paarden."

Eigenaren van paarden huren bij Geere-stein een box en maken gebruik van de faciliteiten die voorhanden zijn. Meteen bij binnenkomst is duidelijk dat alles tot in de de puntjes verzorgd is. Er is zelfs binnen een stapmolen aanwezig en een longeercirkel.

Matthijs Maat, zelf medebestuurder LTO vakgroep paardenhouderij laat ook niets op zijn beloop en hij is stellig van mening dat de edele viervoeters overal een goede verzorging moeten krijgen. Maat: "Nu is het nog een grijs gebied, maar een Keurmerk Paard en Welzijn is een welkome aanvulling in Nederland. Alle paarden in ons land moeten een box hebben die aan bepaalde minimale afmetingen voldoet en ze verdienen het beste voer. Tevens hoort elk paard minimaal 4 uur per dag (weidegang/paddock) buiten te zijn."

De paardenliefhebber vindt dat zijn stoeterij op een prachtige locatie ligt aan de rand van het bos. "Hier vanuit kun je prachtig paardrijden op de vele ruiterroutes in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een uniek gebied. Nieuwsgierig geworden? Een bezoek eventueel in groepsverband is op afspraak mogelijk.

Mail voor meer informatie naar info@geere-stein.com.

Of bezoek de website www.geere-stein.com.

Meer berichten