Foto: Hanny van Eerden

'Het is nooit te laat om voldoende spiermassa te kweken!'

Ziekenhuizen moeten zich meer gaan toeleggen op de preventie van ziekten, volgens deskundigen. Zo leidt meer bewegen tot minder opnamen. Uit recent onderzoek van I&O Research blijkt dat slechts 42% van de Nederlandse bevolking voldoende beweegt, terwijl toch 68% zelf denkt genoeg te bewegen.

door Hanny van Eerden

Maarn – Marjuka Oudt, geriatriefysiotherapeut van Fysiotherapie Maarn-Maarsbergen in het Gezondheidscentrum Maarn, rekent dit verschil toe aan de huidige levensstijl. "In tegenstelling tot vroeger hebben we niet alleen meer auto's en apparatuur, maar ook computers," zegt zij. "We bewegen dus automatisch een stuk minder, dan vorige generaties. Ook bereiken we gemiddeld een hogere leeftijd. Om gezond te blijven, hebben we dus veel extra beweging nodig, waaronder liefst 2 tot 3 keer per week sporten." Iedereen kan bewegen, volgens Oudt. "Beweeg volgens de norm met bijvoorbeeld 'Kwiek' en blijf fit tot op hoge leeftijd," adviseert zij. "Benader ons gerust voor meer informatie. Ook voor wie eenzijdig is verlamd, zijn er passende bewegingsprogramma's."

Oudt wijst erop dat de afbraak van spieren al begint in het 30e levensjaar. "Dat betekent dat wie 80 is, nog maar de helft van zijn of haar spieren kan bezitten. Het verloren gewicht vult zich op met vet. Zo'n 30% van de senioren en sommige jongeren hebben last van sarcopenie. Inactiviteit zorgt hierbij voor het slinken van de spieren. Wankelend lopen, vallen en niet zonder steun kunnen opstaan uit een stoel is het resultaat. Boven de 80 neemt dit percentage zelfs toe tot 50%." Spieren in vorm houden lukt via een combinatie van goede beweging en voeding. "Wie dit liet afweten, kan zeker herstellen," benadrukt Oudt. "Ga er niet van uit dat ziekenhuizen de vermindering van alle klachten kunnen blijven bolwerken. Gerichte krachttraining is de juiste oplossing, ook voor senioren. Het is nooit te laat om spiermassa te kweken. Als individueel starten lastig blijkt, dan is het zinvol om ons om advies te vragen. Wie dit al deed, kreeg en passant ook meer sociale contacten, die het volhouden van een gezond levenspatroon vergemakkelijken."

Meer berichten