Foto: Maarten Bos

Wim wil niet té fanatiek zijn

door Maarten Bos

De duurzaamheidstest

Sinds 9 oktober is het weer mogelijk online de duurzaamheidstest van Heuvelrug Energie te doen (te vinden op de website van Heuvelrug Energie en van de gemeente). Een van de deelnemers die door het invullen van de vragen zijn eigen mate van duurzaamheid heeft bepaald is de 74-jarige oud-leraar Wim Konijnenberg uit Driebergen. Zijn score was niet zo hoog, 6 punten. Hij legt uit hoe dat komt.

Driebergen - Wim: "Ik vind duurzaamheid wel belangrijk maar ik ben niet fanatiek. Mijn vrouw en ik zijn al wat ouder. We hebben altijd al redelijk duurzaam geleefd, maar gaan nu geen rigoureuze veranderingen meer doorvoeren. Ik heb wel veel sympathie voor jongeren over wie ik in de krant lees dat ze heel bewust leven. Ik streef ook bepaalde zaken na, maar met mate en met het maken van uitzonderingen".
En dus scoort Wim niet zo goed op veel punten van de test. Wim:"Twee jaar geleden had ik een nieuwe auto nodig. Ik wilde best een electrische auto kopen, maar de actieradius was toen te klein. En zo zijn het vaak meer toevalligheden die mijn keuzes uiteindelijk bepalen. We hadden een nieuwe CV-ketel nodig. Op het moment dat dat speelde wist ik nog nauwelijks van het bestaan van een warmtepomp af. We hebben nooit alle dagen vlees gegeten, maar ik ben nu opeens ook weer niet vegetariër geworden".

Duurzaamheid is wel degelijk een belangrijk thema voor de oud-leraar wis- en natuurkunde aan het Christelijk Lyceum Zeist. Wim legt uit: "Maar bijvoorbeeld in mijn politieke keuze spelen ook andere overwegingen mee. Mijn stem wordt ook bepaald door een onderwerp als sociale rechtvaardigheid. Afval scheiden vind ik een belangrijk punt. Ik vind het wel een probleem dat lang niet altijd duidelijk is wat bij wat hoort". Wim overweegt te gaan participeren in collectieve zonnepanelen. Hij zegt: "Mijn huis is een gemeentelijk monument en dat betekent dat ik aan de voorkant geen panelen mag aanbrengen".(Wims kenmerkende jaren 30-huis is een ontwerp van de architect Appels). Wim heeft wel onlangs bodemisolatie aangebracht in zijn woning, na rapportage door Heuvelrug Energie. Over twee weken staat een vliegreis naar Valencia op het programma. Wim tot slot: " En dat is al onze tweede vliegreis dit jaar. Wij hebben wel serieus gekeken of de trein een mogelijkheid was . Maar dat was een fors stuk duurder en je zou veel langer onderweg zijn. Misschien zou de kerosine van het vliegtuig zwaarder belast moeten worden. Het vliegtuig is immers veel vervuilender dan de trein. Maatregelen van de overheid hoeven sowieso niet slecht te zijn. Ik vind het bijvoorbeeld heel goed dat besloten is om te laten betalen voor een plastic tasje. Wij hergebruiken dergelijke tasjes altijd". Meedoen aan de duurzaamheidstest van Heuvelrug Energie kan tot eind november. De namen van de deelnemers die het duurzaamst waren worden op 11 december bekendgemaakt tijdens het Lokaal Klimaatdebat in het Cultuurhuis in Doorn.

Meer berichten