Links de Soedanese Raniya Omer en rechts initiatiefneemster Suzanne de Visser. FOTO: Maarten Bos
Links de Soedanese Raniya Omer en rechts initiatiefneemster Suzanne de Visser. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Kick off project Andermaal

Door Maarten Bos

2 behoeftes aan elkaar koppelen

Op 16 november werd in De Delerij in Driebergen de "kick-off" gehouden van het project Andermaal. Andermaal is een initiatief van Suzanne de Visser uit Driebergen. Haar idee is om ondernemende migrantenvrouwen te laten koken voor mensen die het druk hebben en een gezonde maaltijd tegen een redelijke prijs willen afhalen.

Driebergen - De lancering van het initiatief vond plaats met een prachtig Soedanees buffet voor een grote groep genodigden in het voormalige kerkgebouw aan de Traay, waar De Delerij gevestigd is. Burgemeester Naafs was erbij aanwezig om Andermaal officieel te openen.

Suzanne is sociaal ondernemer en ontwerpt oplossingen voor sociale problemen. Haar werk voor Andermaal doet zij overigens vrijwillig. Zij vertelt: "Mijn man en ik hebben twee kinderen en allebei een eigen bedrijf. Ik merkte dat ik soms nauwelijks tijd had om iets te koken. Iets gezonds afhalen is helemaal niet zo makkelijk. Toch willen veel mensen dat. En aan de andere kant heb je migrantenvrouwen voor wie de drempel naar de arbeidsmarkt dikwijls hoog is. Zij willen vaak heel graag werken en met koken hun eigen geld verdienen. Waarom, dacht ik, zou ik die twee behoeftes niet aan elkaar koppelen? En zo is Andermaal ontstaan". Suzanne: "De vrouwen bepalen zelf wat ze wanneer willen koken en wat de maaltijd kost. Eters kunnen zich via de website www.ander-maal.nl voor Andermaal aanmelden. Op vrijdag ontvang je een overzicht van wat er in jouw buurt de komende week door wie wordt gekookt. Je kunt dan zelf kiezen of en op welke dag(en) je volgende week wilt meedoen. Je haalt de maaltijd af bij de vrouw die voor je heeft gekookt en misschien maak je nog even een praatje of drink je samen een kop thee. Er is veel segregatie. Veel autochtone inwoners hebben geen contact met migranten. Op deze manier kan dat doorbroken worden. Deze interculturele ontmoeting is ook een doel van Andermaal". Suzanne vervolgt: "In Driebergen heb ik nu drie enthousiaste kooksters. De eerste en de actiefste daarvan is Ranya Omer uit Soedan. Zij is vanavond ook verantwoordelijk voor de bereiding van het buffet. Voor mij is zij de verpersoonlijking van alles waar Andermaal voor staat. Als zich nieuwe eters aanmelden, is er ruimte voor meer vrouwen die koken. Als zij uit dit werk een goed inkomen willen verwerven hebben ze denk ik ieder tien gezinnen als klant nodig. Daarnaast hoop ik dat mensen uit de hele regio zich als klant bij ons melden. Dan kan ik ook op andere plekken het initiatief starten".

Suzanne zoekt ook nog vrijwilligers die de vrouwen willen begeleiden in het zetten van verdere stappen. Zij zegt: "Migrantenvrouwen willen graag iets doen maar kennen de weg vaak niet. Het is belangrijk om ze daarbij te helpen zodat Andermaal ze ook echt verder helpt. En als er iemand is met ICT-ervaring die ons wil helpen een app te maken, dan is die persoon ook welkom".

Meer berichten