Japi Pilzecker en Storm van der Burgt spelen graag op hun gongs. FOTO: Ellis Plokker
Japi Pilzecker en Storm van der Burgt spelen graag op hun gongs. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Gluren in huiskamers Heuvelrug

door Ellis Plokker

De bijzondere geluiden van de gong

Japi Pilzecker en Storm van der Burgt hebben een bijzondere huiskamer ingericht in een huisje achter in hun tuin. Aanstaande zondag 25 november delen ze hun passie met andere Heuvelrug-bewoners. Dan laten ze graag zien, horen en voelen wat deze kamer zo bijzonder maakt: hun collectie gongs, didgeridoos en andere muziekinstrumenten.

Driebergen - Storm van der Burgt vertelt dat hij en Japi Pilzecker in 2010 in aanraking kwamen met een gong, op een festival. Hij speelde toen zelf al didgeridoo en bouwde ook al muziekinstrumenten. Ze kochten eerst een klein gongetje. Van der Burgt: "Als je eenmaal één gong hebt, dan wil je er meer. We wilden steeds grotere gongs hebben, maar daar is erg moeilijk aan te komen. Bovendien zijn ze erg duur. Daarom ben ik zelf gongs gaan maken." Van der Burgt bewerkt stalen platen boven een vuur in zijn werkplaats. Door het metaal te buigen en strekken en erop te slaan en te kloppen, probeert hij de grondtoon van de gong zo goed mogelijk te stemmen. Momenteel is van der Burgt bezig met een gong van 1.60 meter doorsnee.

Pilzecker laat graag horen hoe de gongs klinken, ze slaat zachtjes op een grote gong met een rubberen bal. Die heeft ze in verschillende groottes, wat steeds een ander geluid geeft. Het geluid van de gong is indrukwekkend en tegelijk rustgevend, met verschillende tonen in één gong: een aanslagtoon, een grondtoon en boventonen. Behalve de gongs zijn er didgeridoos, panfluiten en klankschalen. Van der Burgt en Pilzecker doen al voor de derde keer mee aan Gluren op de Heuvelrug. Ze spelen dan op de gongs en op andere instrumenten. In hun huiskamer is er bij ontspannings- en ligconcerten plaats voor zes personen, maar tijdens Gluren op de Heuvelrug kunnen er meer mensen tegelijk naar binnen. Ze zijn op de festivalmiddag doorlopend open geven tussendoor korte concerten. Pilzecker: "Mensen mogen ook zelf op de gongs spelen of kijken of ze geluid uit een didgeridoo kunnen krijgen. De muziek maken we samen."

Meer berichten