Dennis Knijnenburg (links) en Gerie Döll (rechts) wandelen samen met begeleider Peter Peek (midden) en hond Farah. FOTO: Marcel Bos
Dennis Knijnenburg (links) en Gerie Döll (rechts) wandelen samen met begeleider Peter Peek (midden) en hond Farah. FOTO: Marcel Bos (Foto: )

Je weg vinden in het donker

door Marcel Bos

Gerie loopt op haar gehoor

In het centrum van Driebergen zoeken geregeld blinden en slechtzienden hun weg over de Traay. Gerie Döll is al jaren een vertrouwd gezicht bij de winkels als zij met haar taststok langs loopt. Zij loopt letterlijk in het donker, want zij ziet niets! Van kinds af aan is zij blind en zij weet niet beter dan dat zij op de tast en op omgevingsgeluiden haar weg vindt.

Driebergen - "Toen ik een jaar of 18 was kreeg ik een training om mezelf te leren redden op straat en tussen het verkeer," zegt Gerie. "Ik doe veel op het gehoor, maar ook met mijn stok voel ik aan de obstakels onderweg altijd precies waar ik ben.

Het is alleen op woensdag wat moeilijker voor mij omdat er dan markt is met kraampjes en veel drukte."

Desondanks wandelt de visueel beperkte vrouw altijd kordaat door het Driebergse centrum en klaagt zij niet. "Je moet er gewoon wat van maken," zegt zij. We hebben afgesproken in het gezellige Lunchcafé Koek en Ei en tijdens de koffie vertelt Gerie over haar dagelijkse leven.

"Ik zeg niet dat mijn gehoor beter is als je blind bent, maar je leert het wel meer te gebruiken en daar op te oriënteren."

Ik zie vage contouren

Ook aan tafel zit Dennis Knijnenburg samen met zijn blindengeleidehond Farah, een schrandere Labrador die trouw bij zijn voeten ligt. Dennis: "Vroeger toen ik jong was kon ik beter zien, maar mijn zicht is achteruit gegaan. Ik zie nu nog slechts licht en donker en verder vage contouren. Ik heb een kokervisie, dat wil zeggen dat ik als het ware door een verduisteringsbril moet kijken waar een miniscuul gaatje inzit van 4 milimeter." Ook Dennis is niet bij de pakken neer gaan zitten. "Nee hoor, ik heb leuke hobby's zoals Ajax dat ik op de voet volg, uiteraard meer op geluid dan op beeld. Verder zit ik op de Driebergse Fiets Toerclub en maak ik lange fietstochten. Ik zit achterop een tandem voor 2 personen. Er moet natuurlijk wel altijd een stuurman mee."

Slechtziende Knijnenburg doet mee aan fietstochten

De Driebergse slechtziende vertelt dat hij zelfs in het buitenland fietst. "Ja, heb meegedaan aan een toertocht door Engeland."

Ook Gerie heeft een hobby. "Ja ik houd van Nederlandstalige muziek. Ik ben een keer bij een concert van Jan Smit geweest en bij André Hazes junior. Dat was supertof." Peter Peek begeleidt Dennis en Gerie vanuit Stichting Bartiméus, een organisatie voor slechtzienden en blinden.

Hij geeft al jaren training aan de visueel beperkte medemens. Peter: "Ik ken Gerie en Dennis al 25 jaar. Ik heb ze als docent vroeger begeleid in het omgaan met de blindengeleidehond en de taststok.

Ik vind het geweldig mooi om deze mensen te helpen zodat ze zelfstandig de straat op kunnen.

Het mooist is de dag dat ze helemaal alleen op pad gaan. Dat geeft me een kick!"

Meer berichten