Foto: HANS DIRKSEN FOTOGRAFIE

Een half jaar op weg!

Column door Rob Jorg - Het was vorige week precies een half jaar geleden dat ik op 24 mei wethouder werd van onze mooie gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een feestelijk moment. Het was de afsluiting van een intensieve periode met de verkiezingscampagne en aansluitend de collegevorming en tegelijkertijd het begin van een nieuw avontuur. Vol goede voornemens en met veel motivatie fietste ik op maandag 28 mei van mijn woonplaats Driebergen-Rijsenburg naar Doorn om te beginnen aan het inwerkprogramma. Dat betekende echter niet dat ik mij alleen kon concentreren op het inwerken. Vanaf het eerste moment werden er besluiten gevraagd. De agenda was vol gepland met afspraken. Ik had mij voorgenomen om alles tot de zomervakantie 'op me af te laten komen'. Na de zomervakantie zou ik meer grip op mijn agenda krijgen , zo was mijn - achteraf gezien - ietwat naïeve gedachte. Gelukkig kreeg (en krijg) ik veel steun van de medewerkers die me geduldig vertellen over de achtergrond en geschiedenis van verschillende dossiers. Mijn portefeuilles ruimtelijke ordening (inclusief wonen en monumenten), duurzaamheid en milieu, economische zaken (inclusief recreatie en toerisme) zijn veelomvattend maar hangen ook mooi samen.

Het college ging nog voor de zomer op bezoek in de dorpen. Ik had kennismakingsafspraken met vele inwoners en ondernemers. Naast dat ik veel leer van deze ontmoetingen zijn die ook gewoon ontzettend leuk. Je komt mensen tegen die ik anders niet zou zijn tegengekomen. Je denkt na over zaken waar ik nog nooit over heb nagedacht. Ik kijk bijvoorbeeld met veel plezier terug op de Open Monumentendag in september. Ik heb zoveel mogelijk monumenten bezocht. Tijdens de duurzaamheidsweek had ik ontmoetingen met bevlogen mensen die hun ideeën en plannen met mij deelden. Als dorpswethouder besteed ik extra aandacht aan Maarn en Maarsbergen. Ook de samenwerking in het college van burgemeester en wethouders is zeer plezierig. De discussies met de raad over bijvoorbeeld wonen ervaar ik als inspirerend.

Maar er zijn ook lastigere onderwerpen, zoals de zorgen over de financiële tegenvallers. Niet alle ambities die we met alle zeven partijen uit de raad zijn overeengekomen in het raadsprogramma kunnen we meteen uitvoeren. We moeten keuzes maken en helaas ook bezuinigen. Het kan niet anders, maar de komende tijd zullen we soms ook mensen moeten teleurstellen. Als het college een besluit neemt dat voor een initiatiefnemer negatief uitpakt, probeer ik dit zo snel mogelijk zelf te vertellen. Maar gelukkig kan ik regelmatig ook leuke mededelingen doen. Zo mocht ik de afgelopen weken maar liefst negen ondernemers voor drie categorieën bellen dat ze door zijn naar de finale van de 'Ondernemer van het jaar'.

Oplossingen verzinnen om mensen te helpen geeft mij energie. Mijn levensmotto 'altijd kijken hoe het wel kan' komt in dit werk uitstekend van pas. Alles overziend vond ik de afgelopen zes maanden uitdagend, inspirerend maar bovenal erg leuk en ik kijk uit naar het vervolg.

Rob Jorg,

Wethouder

Meer berichten