Tenslotte probeert Iris ook verpakkingsvrij in te kopen en koopt ze nooit een plastic tas. FOTO: Maarten Bos
Tenslotte probeert Iris ook verpakkingsvrij in te kopen en koopt ze nooit een plastic tas. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Iris heeft eigen duurzame levensstijl

Test hoe duurzaamheid je bent

Op de website van Heuvelrug Energie is het mogelijk om een test te doen waarmee de eigen mate van duurzaamheid wordt vastgesteld. Jong en oud doen aan dit onderzoekje mee. Een heel jonge deelnemer is de negentienjarige Iris Verduin. Ze werkt bij een biologische winkel in Driebergen en heeft een geheel eigen duurzame levensstijl.

door Maarten Bos

Driebergen - Iris werkt sinds anderhalf jaar bij de biologische supermarkt aan de Traaij. Via de groepsapp van deze winkel werd zij gewezen op de test van Heuvelrug Energie. Iris: "Ik dacht: 'Ik doe gewoon mee, ik heb niks te verliezen!' Ik probeer bewust duurzaam te leven, dus waarom niet? Ik had dan ook een behoorlijk goede score. Vroeger vloog ik met mijn ouders regelmatig naar verre landen, maar nu bijna niet meer. Ik ben tevreden met kleine reisjes in de buurt, eventueel met de fiets of het OV. In mijn woon- en werkomgeving doe ik alles met de fiets, en ik heb geen auto. En in de winkel waar ik werk zijn katoenen zakken om spullen in te verpakken. Als ik boodschappen ga doen neem ik altijd mijn eigen tas mee."


Iris vertelt verder: "Vlees eten doe ik al helemaal niet. Ik eet al zo'n 2,5 jaar veganistisch en draag ook geen kleding, schoenen of cosmetica waar dierenleed aan te pas is gekomen. Ik ga volgend jaar in Bali een cursus volgen om een Raw Vegan Certificate te halen. Maar daar moet ik dan wel voor vliegen, daar denk ik dan ook aan. Het schept echter wel weer mogelijkheden: ik kan gaan werken in allerlei biologische vegan restaurants."

"Verder koop ik kleding met mate, alleen als het nodig is. Ik neem ook veel over van familie en vrienden. Ik bewaar mijn kleren goed en gooi niet gauw iets weg. Dan geef ik het liever weg of breng het naar de kringloopwinkel. Schoenen heb ik overigens ook niet veel. Ik koop trouwens vaak in vintage-, tweedehands- en kringloopwinkels. Zo bevorder ik het recyclen."

Vorig jaar haalde Iris haar havo-diploma en is sindsdien aan het werk. Zij zegt: "Ik leer meer in de praktijk en van ervaringen dan uit leerboeken. Het werken bevalt me dus goed. In alles wat ik doe vertrouw ik op mijn intuïtie, wat zorgt dat ik veel dingen goed kan aanvoelen en de juiste dingen op mijn pad komen."

Jong als ze is, waagt ze nu de sprong naar een zelfstandig leven. Op de dag van het interview ontving ze de sleutel van haar nieuwe appartement. Iris: "Ik zie niet tegen het alleen wonen op. Ik kan goed op mezelf zijn. Belangrijk zijn daarbij voor mij meditatie en yoga, die je leren te luisteren naar de altijd aanwezige stiltebron in jezelf. En als ik alleen woon, kan ik zelf duurzame maatregelen treffen. Ik ga bijvoorbeeld een groene energieleverancier uitkiezen en natuurlijk mijn afval scheiden."

Testresultaten

Op 11 december organiseert Heuvelrug Energie een "klimaattop" in het Cultuurhuis in Doorn. Daar worden ook de eindresultaten van de test bekendgemaakt.

Meer berichten