Rosa Meijer, Djuna Dokter en Anna van Stappershoef van basisschool De Ontdekkingsreis Foto: Ellis Plokker
Rosa Meijer, Djuna Dokter en Anna van Stappershoef van basisschool De Ontdekkingsreis Foto: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Op de bres voor schone lucht

"De gevaren van houtrook"

Anna van Stappershoef, Djuna Dokter en Rosa Meijer willen dat er maatregelen genomen worden tegen houtrook. De meiden hebben last van de rook in hun straat en mochten hun school, De Ontdekkingsreis in Driebergen, vertegenwoordigen in de jeugdgemeenteraad. Daar deden ze hun voorstel voor schone lucht, liefst helemaal zonder houtrook, uit de doeken.

door Ellis Plokker

Doorn/Driebergen "Het probleem van houtrook is dat het heel slecht is voor je gezondheid," zegt Djuna Dokter. "In de rook zitten veel gevaarlijke en zelfs dodelijke stoffen en het is niet goed voor het milieu", vult Rosa Meijer aan. Thuis ondervinden Djuna Dokter en haar ouders veel last van de houtrook van mensen iets verderop in de straat, die bijna continue stoken. 's Nachts een raam open zetten is niet mogelijk, omdat het erg naar rook stinkt. Haar ouders hebben hen gevraagd om wat minder vaak te stoken. "Maar dat wilden ze niet," aldus Dokter. Ook in de straat van Rosa Meijer wordt veel gestookt en dat ruikt vies. Bovendien weet ze dat er kankerverwekkende stoffen in de rook zitten, dus dat voelt niet fijn. De meiden zijn 11 jaar oud en willen mensen bewust maken van het feit dat houtrook zo schadelijk is, want veel mensen weten dat niet. Ze zitten in groep 7 en 8 van basisschool De Ontdekkingsreis in Driebergen. Anna van Stappershoef vertelt dat ze met kinderen van andere scholen hun idee mochten vertellen bij de jeugdgemeenteraad. "Daarna mag iedereen stemmen en dan hoop je dat jouw idee gekozen wordt," vertelt ze. Helaas haalde hun voorstel om folders en een website te maken waarin ze vertellen hoe ongezond houtrook is, het niet. "De burgemeester was er ook, hij zei dat het onderwerp ook in de gewone politiek besproken wordt en dat het te moeilijk was voor de andere kinderen," zegt Van Stappershoef. Dat was jammer, want de meiden willen dat er maatregelen komen. Djuna Dokter: "Er moet iets veranderen en we hopen dat mensen in ieder geval niet meer stoken bij mist."

Meer berichten