Foto: Marcel Bos

Juf Pien neemt na 45 jaar afscheid

Afscheidsreceptie op 19 december

Basisschool De Kring op de Sparrenlaan neemt op 19 december afscheid van Juf Pien, want na heel lang voor de klas te hebben gestaan, is nu het moment gekomen om afscheid te nemen. Een nieuwe tijd breekt aan voor de juf, want zij heeft maar liefst 45 jaar voor de klas gestaan.

door Marcel Bos

Driebergen - Dat zal wel even wennen zijn voor de docente van De Kring, maar ook voor de kinderen van haar groep als zij weg is.

"Ik heb altijd met heel veel plezier voor de groep gestaan," zegt juf Pien. "Kinderen zijn zo creatief en zo onbevangen, daar heb ik altijd veel energie uit gehaald." De Driebergse onderwijzeres vertelt dat zij de kinderen op pedagogische wijze benadert, want zij wil weten hoe elke leerling in elkaar zit. Juf Pien: "Als ik het juiste contact heb met het kind en ervoor kan zorgen dat het zich op z'n gemak voelt, dan ben ik ook in mijn element. Als mijn leerlingen zich fijn en veilig voelen, dan kunnen ze zich creatief uiten en als gevolg daarvan ook beter leren." Kinderen die niet in hun element zijn, geef ik extra aandacht, Als alle kinderen blij zijn, heeft dat ook effect op de hele groep."

Bij toeval kwam juf Pien vroeger het onderwijs binnen. "Rond mijn 17e wist ik nog niet zo goed wat ik wilde worden, maar op aanraden van een vriendin deed ik mee aan het toelatingsexamen voor de Pabo en prompt werd ik aangenomen op de opleiding. Meteen was ik in mijn element. Ik leerde allemaal creatieve vakken waar ik zelf ook mijn energie in kwijt kon." Op jonge leeftijd gaf zij les op basisscholen in IJmuiden en Wassenaar. Naast het lesgeven in de bovenbouw gaf ik in die laatste plaats ook handvaardigheid aan alle groepen. Daarna kwam zij met haar gezin in Driebergen terecht en hier geeft de lerares al 29 jaar les. "Ik heb veel kinderen onderwezen in mijn lange schoolcarrière," vertelt de vertrekkende schooljuf. "Sommige leerlingen uit mijn beginperiode, zijn nu rond de 50 jaar oud. Er zijn kinderen van ouders die ik ook vroeger in de klas gehad heb."

Als je de juf vraagt naar het verschil tussen kinderen van toen en nu zegt zij dat kinderen in wezen niet zo veel veranderd zijn. Wel is de computer niet meer weg te denken uit ons leven. Naast de voordelen zijn er ook nadelen. Daarover kan ik mij wel eens wat zorgen over maken. Ik hoop dat de kinderen ook nu en later kind kunnen zijn. Van nature zijn ze zo creatief, dat zie ik in hun denken, hun taal, met handvaardigheid, schilderen en tekenen. Als een kind bijvoorbeeld zelf kleuren gebruikt in een tekening, zeg ik: 'Natuurlijk mag het gras ook rood zijn!' Dat is creativiteit en out of the box denken. Daar zijn kinderen een ster in en dat moeten ze zo lang mogelijk houden." "Altijd heb ik de overtuiging gehad dat het belangrijk is dat elk kind gezien wordt en dat de leerkracht ertoe doet."

De receptie voor (oud-) leerlingen, hun ouders en genodigden is op woensdag 19 dec. van 13.00-15.00 uur in De Kring op de Sparrenlaan.

Meer berichten