Linda Nieuwstad woont sinds 4 jaar met haar gezin in Maarn en heeft een atelier aan de Maarsbergseweg 69 op de grens met Woudenberg. FOTO: Hanny van Eerden
Linda Nieuwstad woont sinds 4 jaar met haar gezin in Maarn en heeft een atelier aan de Maarsbergseweg 69 op de grens met Woudenberg. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Even wegdromen in een kunstwerk

Handwerk in proportie

Linda Nieuwstad maakt kunstwerken van formaat in een klein atelier op de plek van een voormalige champignonkwekerij aan de Maarsbergseweg met uitzicht op een watertje met vogels. Na 7 jaar heeft haar bloemrijke carrière een vlucht genomen.

door Hanny van Eerden

Maarn/Woudenberg - Deze bloemen lieten haar niet meer los. "Van Huysum schilderde ze zo verbazingwekkend levensecht, dat ik bij ieder schilderij in het doek wilde stappen om even weg te dromen," zegt Nieuwstad. "Zo ontstond mijn uitdaging. Ik gun iedereen de ervaring zich tussen bloemen te begeven en een kunstwerk in te lopen. Natuurlijk moest ik mij daarvoor wenden tot grootschaligheid en daarbij passende materialen. Ik koos voor staal, vrachtwagenzeil en dekens uit de kringloopwinkel." Tot die tijd had zij meer oog voor dieren en werkte zij veelal abstract. Als kind liet ze via geknutselde kijkdozen mensen in haar wereldje blikken.

Nieuwstad: "Toen het mij lukte om reuzenbloemen natuurgetrouw weer te geven en hiervoor een markt ontstond, volgde specialisatie en levering in binnen- en buitenland," zegt zij. "Interieurontwerpers maken voor events vaak kortstondig gebruik van mijn kunstwerken. Daarom zijn ze nu niet alleen te koop, maar ook te huur. Aan snelle levering kan ik beantwoorden met een beginnende voorraad. Verder maak ik, naast tot 6 meter hoge staande bloemstukken, uit te breiden wandelementen. Deze trekken ook particulieren aan." Buiten zijn de bloemstukken van Nieuwstad zo'n 10 jaar weerbestendig: "Zo realiseerde ik in opdracht van de Provincie Overijssel voor Heino bij Zwolle een blikvanger tussen de koeien in een weiland waar zich ooit Havezate bevond. De historie van het landschap zie je terug in bloemen in de kleuren van de luiken van de landgoederen. Creaties van Nieuwstad zijn ook te zien in het Prinses Maxima Centrum, Museum IJsselstein, Museum Belvédère in Heerenveen en tijdens festivals in Amsterdam tot in Zweden, Duitsland en Italië. "Ik heb goede contacten in de kunst- en interieurwereld, ook in Milaan," zegt zij. "En mijn bekendheid binnen de kantorenmarkt neemt toe." (www.lindanieuwstad.nl)

Meer berichten