Foto:

Comfortabel, warm, zuinig

Column door Jaap Holwerda

Dat dubbelglas beter isoleert dan enkelglas moge duidelijk zijn. De isolatie waarde van glas wordt aangegeven met het Ug getal. Hoe kleiner het getal hoe beter de isolatie. Dubbelglas, twee glazen platen met daartussen een spouw van max. 16mm heeft een Ug van 2,8.

Rond 1990 hebben natuurkundigen twee geweldige vindingen gedaan. Ten eerste een z.g. spectraal selectieve laag, gespoten op de binnenkant van de ruit. Deze laag zorgt ervoor dat (zon)licht wordt doorgelaten, maar de warmte vanuit het huis wordt terug gekaatst. De tweede vinding was de spouw i.p.v droge lucht te vullen met Argon of beter nog Krypton. Door deze toepassingen is het z.g. HR++ glas verkregen. Dit glas heeft een Ug van minimaal 1. Anders gezegd het isoleert 3x beter. Indien uU ook het kozijn wil vernieuwen, kies dan voor z.g. Tripple glas met een Ug van 0.7 Het isoleert dus 4x zo goed.

Het kan zijn dat u, noodgedwongen, een voorzetraam moet kiezen. Neem dan wel glas met een spectraal selectieve laag Ug 2. De ramen altijd aan de buitenzijde monteren, zodat er in de spouw droge buiten lucht komt. Dit om condens te voorkomen. Er is 1 uitzondering, glas-in-lood, daar is de montage altijd aan de binnenkant. Kies nooit monumentenglas de Ug is maar 3, slechter als het oude dubbelglas dus. Overigens zijn veel gelijkende profielen, in HR++ glas, verkrijgbaar. Zo zal het u aanzien van uw huis, wellicht monument, gelijk zijn daar waar u wel de vele voordelen van het nieuwe glas zal ervaren. Tip: Het vervangen van 'gewoon' dubbelglas naar HR++ loont, zeker in de ruimte waar uw thermostaat hangt. Uw verwarmingssysteem zal op een lagere temperatuur zijn werk kunnen doen, waardoor er elders ook veel minder verliezen zijn en u gelijk met een kleine ketel toe kan!

Dan iets anders, een vriend die een huis aan het Prins Claus plantsoen in Driebergen heeft gekocht vroeg mij, als energie-adviseur, te helpen om te komen tot een ¨Comfortabel, Warm en Zuinig¨ huis. Ter lering en vermaak zal ik u regelmatig, in deze krant, verslag doen.

Uit een onderzoek kon ik constateren dat de spouwmuur was gevuld met 'minerale wol'. Op zich een goed product het kan niet schimmelen en rotten. Zelf zou ik gekozen hebben voor HR++ parels, tikkeltje minder isolatie maar in een vochtige omgeving zal het, anders als minerale wol, niet in elkaar zakken maar juist gaan 'drijven'. Geen natuurproduct natuurlijk, maar het zal u overleven. Een besparing tot 20% is vaak mogelijk.N.B. isoleer NOOIT een muur die aan de buitenkant bewerkt is.

Onder de vloer lag een laag van bovengenoemde parels op het zand. Bodemisolatie noemen we dat. Voor deze isolatie kiezen we als de kruipruimte kleiner is dan 35 cm, dan wel als die kruipruimte heel vochtig is. In alle andere gevallen altijd kiezen voor vloerisolatie, ook al omdat die beter isoleert. Steenwol, glaswol of aluminium folie direct tegen de vloer. De vloer wordt warm, vocht overlast wordt tegengegaan en een besparing tot 15% is alleszins haalbaar!

jaapholwerda@gmail.com

Meer berichten