Chris van der Weide is al bijna 12 jaar secretaris van de lokale afdeling van de Zonnebloem. FOTO: Ellis Plokker
Chris van der Weide is al bijna 12 jaar secretaris van de lokale afdeling van de Zonnebloem. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Met de rolstoelbus naar Katwijk

Activiteiten Zonnebloem in Leersum

De meeste mensen kennen de Zonnebloem van de vakantiereizen per cruiseschip op de grote rivieren. De vereniging heeft ook plaatselijke afdelingen, waar vrijwilligers op bezoek gaan bij mensen met een fysieke beperking en activiteiten voor hen organiseren. Chris van der Weide vertelt over zijn vrijwilligerswerk bij de afdeling in Leersum.

door Ellis Plokker

Leersum - Chris van der Weide werkt sinds 2007 als vrijwillig secretaris bij de afdeling Leersum van de Zonnebloem. Een paar maanden nadat hij begon als vrijwilliger stopte de secretaris van de Leersumse afdeling. Van der Weide: "Toen ben ik gevraagd als secretaris. Ik doe dit al elf jaar." Naast bestuurlijke en administratieve taken zoals notuleren van vrijwilligersvergaderingen, het registreren van de post en het schrijven van de driemaandelijkse Nieuwsbrief, is hij aanwezig bij de meeste activiteiten. Die variëren van een gezamenlijke lunch of een bezoek aan een museum tot een dag naar het strand in Hoek van Holland of Katwijk. In Leersum zijn er zo'n 95 mensen die deelnemen aan de activiteiten. Binnenkort, op 18 december, is er een oliebollenavond in De Schermerij. Bij sommige uitjes rijden vrijwilligers, bij grotere uitstapjes huren de vrijwilligers een rolstoelbus met een lift. Dan gaan er zo'n 30 tot 35 deelnemers mee, begeleid door 15 vrijwilligers. Van der Weide vertelt: "De deelnemers zijn enthousiast over de activiteiten die we organiseren, vooral over de variatie erin. En vrijwilligers gaan ook mee voor de gezellige praatjes." Naast de activiteiten bezoeken ongeveer twintig vrijwilligers de Leersumse deelnemers thuis. Van der Weide: "Dat kan samen een kop koffie drinken zijn, maar ook gezellig winkelen." Van der Weide werkte 33 jaar als marinier en kon vroeg met pensioen. Naast dit werk voor de Zonnebloem doet hij nog ander vrijwilligerswerk; hij begeleidt reizen met gehandicapten voor een stichting, die vakanties organiseert binnen Europa. Van der Weide stopt volgend jaar november als secretaris bij de Leersumse afdeling.

Meer berichten