Ruud Kooring helpt vanuit Projectgroep Prima Perspectief Ambesagr Gebrihiwet, vluchteling uit Eritrea die nu in Driebergen zijn rust vond.
Ruud Kooring helpt vanuit Projectgroep Prima Perspectief Ambesagr Gebrihiwet, vluchteling uit Eritrea die nu in Driebergen zijn rust vond. (Foto: Marcel Bos)

De vlucht van Eritreeër Ambesagr

600 man in een boot voor 200 man

Eritreeër Ambesagr Gebrihiwet bevond zich 5 jaar geleden midden in een oorlog tussen Ethiopië en Eritrea en toen hij net als zijn vrienden werd opgeroepen deel te nemen aan de strijd, besloot hij huis en haard achter te laten en weg te vluchten. Europa werd de bestemming.

door Marcel Bos

Driebergen/Rijsenburg - Ambesagr belandde samen met 600 andere vluchtelingen in een boot die geschikt was voor 200 personen, maar wonder boven wonder wist hij Italië te bereiken. "Het was niet de boot zelf die Italië bereikte," zegt de uit Eritrea afkomstige vluchteling. "Het schip zonk ook niet, maar grote koopvaardijschepen die langs voeren zagen ons drijven en pikten ons op uit zee; dat is onze redding geweest."

Hij vertelt in zijn relaas dat hij 3 jaar geleden in Nederland terechtkwam, in het Asielzoekerscentrum van Hoogeveen waar hij een beetje Nederlands leerde en kon gaan afwachten op de dingen die komen zouden.

Hij slikt even als hij een vraag krijgt over de achtergeblevenen. "We woonden met onze hele familie in een mooi huis in de stad Senafe. Mijn moeder heb ik 5 jaar niet gezien en mijn vader is daar doodgeschoten. Mijn moeder mist mij heel erg. We hebben af en toe contact met e-mail, maar die doet het daar vaak niet."

Eindelijk herenigt met vrouw en kinderen

Ambesagr is heel blij dat hij nu een flat heeft in de Groenhoek in Driebergen dankzij zijn vluchtelingenstatus. "Ja en met mijn vrouw, zoon en dochter ben ik herenigd. Ik wil graag als kapper werken op termijn. In Utrecht zit een Eritreesche kapper waar ik aan de slag wil. Mocht dat op een of andere wijze niet lukken, dan kan ik ook werken als fietsenmaker of aan de slag in de bouw." Hij zegt goed te kunnen aarden in Nederland. Ambesagr: "De mensen zijn erg aardig en behulpzaam; ik voel me hier heel erg thuis. Alleen is het hier erg koud en mis ik soms het mooie warme weer van Eritrea."

Professioneel wielrenner in Eritrea

Ruud Kooring helpt en begeleidt Ambes waar hij kan vanuit Projectgroep Prima Perspectief, die nieuwkomers perspectief een zinvolle dagbesteding biedt door hen te koppelen aan geschikt vrijwilligerswerk. Ruud deed zijn best te zorgen dat de Eritreesche vluchteling nu een mooie racefiets heeft. Ruud: "In Eritrea wilde hij professionele wielrenner worden, maar nu is hij 32 en zit bij wijze van spreken de Tour de France er niet meer in, maar kan hij wel mooi zijn hobby, racefietsen hier mooi uitoefenen op de Utrechtse Heuvelrug. Het is fijn om te zien dat Ambesagr rust heeft gevonden nu hij een vluchtelingenstatus heeft, hij herenigd is met zijn gezin en hij uitzicht heeft op werk." "Ik zal goed mijn best doen om de Nederlandse taal nog beter te leren," zegt Ambesagr.

Meer berichten