Margriet Drent-Alblas en Nicole ter Steeg-Kroezen hebben veel plezier in het beheren van de Weggeefhoek. FOTO: Ellis Plokker
Margriet Drent-Alblas en Nicole ter Steeg-Kroezen hebben veel plezier in het beheren van de Weggeefhoek. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Spullen krijgen een tweede kans bij de Weggeefhoek

Nicole Ter Steeg-Kroezen en Margriet Drent-Alblas beheren de Weggeefhoek 0343. Het is een besloten Facebook-groep waarop mensen uit de dorpen rond de Heuvelrug overtollige spullen kunnen aanbieden, die andere leden gratis kunnen afhalen. Inmiddels telt de groep bijna 4.000 leden.

door Ellis Plokker

Doorn / Wijk bij Duurstede – Zo'n vijf jaar geleden maakte Nicole ter Steeg–Kroezen uit Wijk bij Duurstede de groep aan, omdat ze vond dat er veel te veel bruikbare spullen weggegooid werden. Binnen een week begon de groep goed te lopen en na een half jaar had de groep al meer dan duizend leden. Ze vertelt: "Dat het zo hard zou gaan, had ik niet verwacht. Margriet Drent-Alblas uit Doorn zag dat het storm liep en stuurde me een berichtje met de vraag of het nog lukte om het alleen te doen. We kenden elkaar toen nog niet. Ik dacht: wat fijn dat iemand die hulp aanbiedt." Inmiddels beheren ze de groep al jarenlang samen. Alles wat op de pagina van de Weggeefhoek wordt aangeboden, is gratis. Aanbieders moeten een foto van het artikel erbij zetten en het dorp vermelden waar het kan worden afgehaald. Drent-Alblas: "We hameren erop dat de plaats erbij gezet moet worden. Dan kan de afhaler zien hoe ver hij of zij moet rijden om het artikel op te halen. Wij keuren een bericht goed voordat het geplaatst wordt. Zonder foto keuren we het af, want aangeboden artikelen zonder foto zorgden voor teveel discussies." Drent-Alblas en Ter Steeg–Kroezen houden de binnenkomende meldingen dagelijks bij, waardoor ze er beiden ongeveer anderhalf uur per week mee bezig zijn. Ze reageren zo snel mogelijk op nieuwe aanmeldingen. Er wordt van alles aangeboden in de groep, van speelgoed, boeken en kinderkleding tot fietsen en barbecues. Drent-Alblas: "Alles waarvan je denkt: dat kan een ander nog gebruiken. We doen het ook voor mensen met een kleine beurs en merken dat de groepsleden veel over hebben voor anderen. En die waarderen dat weer. De Weggeefhoek gaat over de gunfactor: Je gunt spullen een tweede kans en je gunt het artikel een ander. De volgende keer doen anderen iets weg dat jij nodig hebt." Ter Steeg-Kroezen vult aan: "Het is ook een sport: wat kan ik scoren voor weinig." Volgend jaar wil ze starten met een kledingruilbeurs voor dameskleding. Ze zoekt daarvoor nog een geschikte locatie.

Meer berichten