Ondertekening van de oprichtingsakte,  (l) Pieter Ruigewaard, (m) notaris mr. Fedde Op de Coup, (r) Gerrie Zwarte. FOTO: Maarten Bos
Ondertekening van de oprichtingsakte, (l) Pieter Ruigewaard, (m) notaris mr. Fedde Op de Coup, (r) Gerrie Zwarte. FOTO: Maarten Bos

Heuvelrug Energie richt postcoderoos coöperatie op

Coöperatieve Vereniging Heuvelrug Energie (HE) heeft een Postcoderoos coöperatie met de naam 'Zon op Binder' opgericht die deelname in een collectief zonnepanelenproject voor inwoners van Doorn, Maarn en Leersum mogelijk maakt.

door Maarten Bos

Leden van de coöperatie kunnen meedoen met een aantal zonnepanelen die op de daken van cultureel centrum De Binder in Leersum en van de Brandweerkazerne in Maarn gelegd gaan worden. Met elkaar vormen zij de leden van deze coöperatie.

Ruigewaard legt uit: "Wij willen als HE werken aan de noodzakelijke energietransitie in onze gemeente. Het deelnemen in collectieve zonnepanelen is bedoeld voor mensen die op hun eigen dak geen panelen kunnen plaatsen. Daarbij kost 1 zonnepaneel rond de 40 euro. Een deelnemer zal ongeveer tien tot 12 panelen nodig hebben om tegemoet te komen aan de eigen energiebehoefte. Dat is een flinke investering, die overigens in 8 tot 10 jaar kan worden terugverdiend. Een aanmerkelijk hoger rendement dan op een gewone spaarrekening van de bank."

Swarte verklaart nader: "Het ministerie van economische zaken kent een regeling die ervoor zorgt dat over de door panelen opgewekte energie geen energiebelasting hoeft te worden betaald. Dat betekent al gauw een voordeel van 400 euro per jaar voor de investeerder. We verwachten in de zomer van 2019 de aanleg van de panelen te kunnen realiseren. Op De Binder komen 230 panelen en op de Brandweerkazerne nog eens 40. We zouden in Leersum dan bijvoorbeeld 25 investeerders met ieder tien panelen kunnen hebben".

Begin 2019 wordt er een informatiebijeenkomst gehouden. Via de website van Heuvelrug Energie kun je je melden als belangstellende.

Ruigewaard: "Om het project rond te krijgen maken we afspraken met Stedin voor aansluiting op hun netwerk en met een installateur voor de aanleg op de daken. Dat is niet eens zo makkelijk want de monteurs hebben veel werk op dit moment. Dat is op zichzelf een goed teken. Er zijn nu al meer dan 100 postcoderoos coöperaties in Nederland en het worden er snel meer. Deze vorm van samen investeren komt in een stroomversnelling". heuvelrugenergie.nl

De nu opgerichte coöperatie richt zich op lokaal opgewekte duurzame energie. HE streeft naar meer activiteiten om de energietransitie te versnellen. Zo zijn er ook plannen voor een zonneveld in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ruigewaard: "We willen een paar duizend panelen leggen in een veld dat daarvoor geschikt is. We zoeken medewerking van grondeigenaren die de opwekking van duurzame energie ook belangrijk vinden. Voor zo'n project richten we dan ook weer een coöperatie op".

Meer berichten