Burgemeester Naafs is content met de toenemende betrokkenheid van inwoners en bedrijfsleven bij tal van initiatieven. Foto: Hanny van Eerden
Burgemeester Naafs is content met de toenemende betrokkenheid van inwoners en bedrijfsleven bij tal van initiatieven. Foto: Hanny van Eerden ( )

'n Beknopte terug- en vooruitblik

Door Hanny van Eerden

'Dorpen kunnen leren van elkaar'

Naafs sneed zelf ook groenten en kookte mee: "Net zoals de wethouders," zegt hij. "Ook Jannie van 'Heel Holland Bakt' toonde zich enthousiast, toen zij eens meeging naar Driebergen. We blijven samen eten stimuleren. De dorpen kunnen hierin nog wel iets leren van elkaar."

Dat geldt wat Naafs betreft ook voor 'Mensen maken de Heuvelrug': "Dat digitale boek maken we ook samen en is nooit af. Wie iets wil optekenen voor het nageslacht, krijgt hiermee een plek met publiek. Verder signaleer ik groeiende betrokkenheid bij veiligheid; in Maarn zijn de WhatsApp groepen zelfs dekkend." Intussen is ook het Veiligheidsplan opgesteld. Naafs: "De professionele voorbereiding met wijkagenten en BOA's had effect," zegt hij. "Onze enquête kostte inwoners minstens een kwartier tijd met al die open vragen. Toch scoorden we 900 respondenten. Dat is hoog, zeker vergeleken met Veenendaal, waar dit aantal op 180 lag. Onze respondenten vragen vooral aandacht voor de verkeersveiligheid en de parkeerproblematiek. Die punten hadden we niet op ons netvlies, maar zijn nu wel opgenomen in het Veiligheidsplan, dat de gemeenteraad deze maand vaststelt." Het plan is samen met Veenendaal, Renswoude, Rhenen en Wijk bij Duurstede, die zich binnen hetzelfde politiedistrict bevinden, opgesteld. Naafs: "Niet alle plannen zijn gelijk, al is ondermijning overal een 'issue'. Voor 2019 staan ook de sociaal domein tekorten op de agenda. Met de decentralisatie nam het volume overal toe. Meer mensen maken gebruik van de mogelijkheden, nu zij dichter bij huis terecht kunnen. Lokale particuliere initiatiefnemers kunnen voor langdurige trajecten starterssubsidie aanvragen. Zoiets voorkomt duurdere trajecten elders. Ook vragen we de samenleving om enigszins toegeeflijk om te gaan met verwarde personen. Vaak is escalatie simpel te voorkomen. Zelf ben ik een voorstander van persoonlijk contact en waardeer ik de lokale menselijke maat."

Meer berichten