Ilse Panis van Interieuratelier Panis in Leersum en Amsterdam. Inzet: Hendra en Tertia Huyser van De Kleurenwaaier in Maarsbergen.
Ilse Panis van Interieuratelier Panis in Leersum en Amsterdam. Inzet: Hendra en Tertia Huyser van De Kleurenwaaier in Maarsbergen. (Foto: Hanny van Eerden)

De nieuwe interieurtrends van 2019

Door Hanny van Eerden

'Witte ruimten zijn helemaal uit'

Donker gekleurde wanden gaan het maken. "Daarop komen wanddecoraties mooi uit," zegt Ilse Panis van Interieuratelier Panis in Leersum en Amsterdam. "Met gelijk gekleurde lijsten trekken schilderijen en foto's bovendien maximale aandacht."

Ruimte voor pasteltinten is er ook, volgens Panis. "Die laten zich combineren met diepere tinten, koperkleurige accenten en hout," zegt zij. "Houten vloeren of plafonds, tot en met houtlook in PVC zijn in opkomst. Daarnaast dragen stof, kurk of mos op de wand niet alleen bij aan de sfeer, maar ook aan geluiddemping. Dat is een 'hot item' in restaurants, kantoortuinen en vergaderzalen." Verder wordt het spelen met tot zitbanken omgebouwde archiefkasten, opgeknapte oude, stalen bureaus en lampen van bijvoorbeeld gerecyclede petflessen, volgens Panis. "Domotica systemen maken gebouwen slimmer en ontketenen trends in verlichting," zegt zij. "Ook zijn er talloze opties om vloeroppervlakken beter in te delen. Zo kunnen vloerzones in verschillende uitvoeringen, zowel op materiaal- als kleurgebied, ruimten optisch dieper maken. Daarnaast gaan hexagons de aloude vierkante tegels vervangen en hebben tapijten geen bitumen meer, maar een 'eco-base'." Ook Hendra en Tertia Huyser van regionale interieurwinkel De Kleurenwaaier in Maarsbergen zien natuurlijke, donkere kleuren in de plaats komen van wit. "Hoewel in klassieke interieurs het ecru blijft, worden deuren, posten en kozijnen steeds vaker lichtgrijs of zwart geschilderd," zeggen zij. "Op de wanden zijn donker- en olijfgroen, oudblauw, taupe en oker, maar ook oud-rose en vergrijsde tinten in opkomst. Voor één wand per ruimte neem je origineel, stijlvol behang met afbeeldingen, zoals palmbladeren, dieren of oosterse taferelen. In hypermoderne interieurs zijn strakke, geometrische vormen in aantocht. In het algemeen geldt dat behang met lef persoonlijkheid geeft aan de woning." Qua gordijnen is er veel keuze in licht, glanzend linnen en donker velours, volgens hen. Voor vloeren zien zij het visgraatmotief terugkeren.

Meer berichten