Froukje Boxman (l), programmamanager Economische Ontwikkeling, en Joke van Grootveld, relatiemanager Bedrijven. FOTO: Hanny van Eerden
Froukje Boxman (l), programmamanager Economische Ontwikkeling, en Joke van Grootveld, relatiemanager Bedrijven. FOTO: Hanny van Eerden (Foto: Hanny van Eerden)

Verantwoord ondernemen in 2019

Aantal innovatieve koplopers stijgt

Het vergt aanpassingsvermogen om in 2019 verder te verduurzamen en te innoveren. Toch ziet een toenemend aantal bedrijven niet alleen voordelen voor toekomstige generaties, maar ook op de korte termijn.

door Hanny van Eerden

Utrechtse Heuvelrug – Wie inzet op toekomstbestendigheid, verbetert het milieu én zijn imago. Dat heeft een gunstig effect op belanghebbenden en werving en behoud van goed personeel. Met de stijgende vraag naar duurzame producten en diensten liggen een marktvoorsprong en kostenbesparingen al snel in het verschiet. "Verantwoord ondernemen leren bedrijven van elkaar," zeggen Joke van Grootveld en Froukje Boxman van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. "Oplossingsgericht samenwerken is dan ook van belang. De gemeente biedt daarbij een opstap. Zo kunnen bedrijven die een idee hebben of een collectief willen starten via duurzaam@heuvelrug.nl de verbinding leggen voor bv gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Bovendien is er het Energiefonds Utrecht voor cofinanciering bij energietransitie." Van Grootveld en Boxman zien de trend naar duurzaam en innovatief ondernemen groeien. "Naast een klimaatneutraal gemeentehuis, is er nu ook de 1e energieneutrale parkeergarage van Nederland bij NS Station Driebergen-Zeist en Nederlands 1e autohotel van Autodemontagebedrijf Kempenaar," zeggen zij. "Ook huisvesten we Green Key congrescentra, zoals het Hampshire Boshotel in Overberg en kiezen meer bedrijven voor een elektrisch aangedreven wagenpark. Infram in Maarn heeft zelfs auto's in gebruik die rijden op waterstof - met op eigen terrein het 1e waterstoftankstation van de provincie. Deze koplopers stimuleren andere bedrijven en de zorginstellingen." Als tip voor de ontwikkeling van prototypen wijzen zij op het Doornse Ideetron, één van de 7 Utrechtse bedrijven in de MKB Innovatie Top 100. Leegstand komt in deze gemeente weinig voor, volgens Van Grootveld. Zij signaleert wel een verschuiving naar meer horeca. "De nieuwe centrumbeleving komt de winkeliers, het leefklimaat en het toerisme ten goede."

"De verschuiving verloopt vlot, dankzij de huidige centrumbestemming."

Meer berichten