Foto: Marcel Bos

Maarten Koningsberger in Grote Kerk

"Publiek krijgt oren op steeltjes"

Na het grote succes van Winterreise begin 2018 treedt de beroemde zanger Maarten Koningsberger opnieuw met pianist Bas Verheijden op in de Grote Kerk Driebergen met het sprankelend nieuwe programma Vers 2. Samen met de pianist brengt Koningsberger liederen van Beethoven tot Liszt en van Schubert tot Ives ten gehore in een verrassend gevarieerd programma.

door Marcel Bos

Driebergen -Rijsenburg - Koningsberger is onder andere bekend van tv- programma's als De Tiende van Teil en De Mattheus Masterclass. In dit laatste programma coacht hij bekende Nederlandse artiesten in aria's van Bach.

"Vers 2 is een bijzonder programma. We willen de luisteraar laten ervaren hoe verschillend componisten hetzelfde gedicht hebben geïnterpreteerd," zegt de internationaal vermaarde zanger. "Poëzie en muziek zijn altijd nauw verbonden geweest. Componisten lieten zich inspireren door zowel de grote meesters als door de 'mindere goden' van de dichtkunst. Een aantal gedichten is door de eeuwen heen steeds buitengewoon populair gebleven en hebben telkens nieuwe generaties componisten geïnspireerd."

De zanger vertelt dat hij tijdens het concert in de Grote Kerk het publiek wil laten ervaren hoe verschillend je kunt luisteren naar bepaalde muziekuitvoeringen. "Liedcomponisten schreven hun muziek omdat ze geïnspireerd werden door een gedicht," vertelt de Leersummer. "Melodie en begeleiding komen dus voort uit de tekst. Het is spannend en interessant dat de ene componist hele andere muziek maakt op het zelfde gedicht dan de andere componist. Die verschillen leg ik het publiek uit en laten we horen. Zo zullen veel mensen het lied 'Ich grolle nicht' in de geliefde versie van Robert Schumann uit de Dichterliebe, vertrouwd in de oren klinken, maar of men de veel zachtere, intieme versie van Charles Ives kent, is Vers Twee... Je krijgt in ieder geval oren op steeltjes."

"Ik zing al vanaf dat ik een klein kind ben," vertelt de artiest die voor zijn rust is verhuisd van Amsterdam naar Leersum. "Zingen is een aangeboren talent dat ik verder professioneel heb ontwikkeld. Pianist Bas Verheijden en ik voelen elkaar haarfijn aan als we samen muziek maken. We hebben net een cd uitgebracht met het Atlantic Trio, getiteld 'Old songs resung,' wat inmiddels mijn 31 ste cd is." Koningsberger vertelt dat er 12 gedichten in liedvorm worden uitgevoerd door pianist Bas Verheijden en hijzelf. Koningsberger: "Het wordt een zeer toegankelijk romantisch programma en we nemen je mee op een muzikale reis waarbij de mooiste melodieën de revue passeren."
www.basverheijden.com
Kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel Baas, Cd-Artline en aan de zaal.
Zaal open vanaf 19.30, ingang Nieuw Salem, De Lei 86 in Driebergen.

Meer berichten