Foto:

Elf nieuwkomers Kunstgilde Heuvelrug exposeren

Op 5 januari is er een expositie van nieuwkomers geopend bij het Kunstgilde Leersum. Bij het Gilde, dat gevestigd is in de voormalige brandweerkazerne aan het Kerkplein, zijn doorlopend tentoonstellingen, maar in januari wordt altijd werk van nieuwe leden getoond. Dit keer betrof het werk van elf kunstenaars. In het Gilde zijn circa 160 kunstenaars.

door Maarten Bos

Leersum - Emmy Konincks en Jeannette van Alteren zijn nog maar kort lid van het Gilde en exposeren op deze tentoonstelling. Emmy legt uit: "Wij tweeën zijn pas een jaar lid. Ik exposeer hier pastelschilderijen en iconen. De opbrengst van wat ik verkoop gaat naar indianen in Mexico. Jeannette heeft hier keramiek staan. Verder zijn er veel beelden in deze expositie".

Emmy vertelt verder dat iconen worden 'geschreven' (zo heet dat). Emmy: "Ik doe dat met zelfgemaakte verf, waarbij ik eigeel meng met pigmenten. Ik schrijf dan vele lagen over elkaar". Jeanette: "Deze expositie is zowel in de beneden- als bovenverdieping en duurt tot 31 januari. Gewoonlijk heeft het Gilde elke maand een nieuwe tentoonstelling, meestal van drie exposanten".

Het Kunstgilde is opgericht in 1989 en bestaat in 2019 dertig jaar. Het Gilde is een ontmoetingsplek voor kunstenaars uit de Utrechtse Heuvelrug, maar ook ver daarbuiten. Het is een platform voor zowel professionele kunstenaars als amateurs. Er wordt gewerkt in verschillende werkgroepen, zoals keramiek, vrij uit schilderen en aquarelleren. Het Gilde kan bezocht worden op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag maar is ook open als de werkgroepen bezig zijn.

Een lid van de expositiecommissie geeft nog aan: "Wij timmeren erg aan de weg. We doen ook een atelierroute, muziekavonden, workshops, masterclasses en presentaties. Half december hebben we ieder jaar een driedaagse Kerstmarkt, die druk bezocht wordt. In december is er ook de zogenaamde winterkunst.

Daarnaast hebben we sinds mei 2018 het Beeldhouwcentrum Utrechtse Heuvelrug op de Amerongerwetering. We werken daar met 27 beeldhouwers. In 1989 hebben we de kazerne gekocht van de gemeente, die het gebouw een kunstbestemming wilde geven. Later hebben we er nog een erker aan vast gebouwd".

www.kunstgildeheuvelrug.nl

Meer berichten