Waar nu het personeelsflat van Bartiméus, staat, stonden vroeger de mooiste paardenstallen van Nederland. Foto: Ellis Plokker
Waar nu het personeelsflat van Bartiméus, staat, stonden vroeger de mooiste paardenstallen van Nederland. Foto: Ellis Plokker (Foto: )

Puzzelstukjes vormen verhaal

Geschiedenis bewoners Hydepark

Henk Tuinman werkt als vrijwilliger bij de Historische Theetuin van Bartiméus. Daar leidt hij bezoekers rond over het oude landgoed La Forêt, het huidige terrein van Bartiméus. De rondleiding voert ook over het naastgelegen Hydepark. Onderweg vertelt Tuinman over de geschiedenis van de landgoederen en haar vroegere bewoners.

door Ellis Plokker

Doorn - Tuinman heeft 37 jaar bij Bartiméus gewerkt, zodoende kent hij het terrein op zijn duimpje. Sinds tien jaar is hij met pensioen en werkt hij als vrijwilliger bij de moestuin. Hij vertelt dat bezoekers van de theetuin vaak vragen stellen over de geschiedenis. Tuinman: "Daarom ben ik me gaan verdiepen in de historie van het landgoed. Ik ben begonnen met het uitspitten van kranten uit de omgeving." Alle stukjes die hij tegenkwam, is hij logisch gaan ordenen. Zo ontstond een verhaal. Met materiaal uit het archief van de familie van Loon, de vroegere eigenaars van het landgoed, heeft Tuinman een fotoboek gemaakt. Deze foto's laat hij zien tijdens de rondleidingen.

Tijdens zijn zoektocht naar oude documenten kwam Tuinman in contact met nazaten van de bewoners van het landgoed. De familie van Loon bezat ruim een eeuw geleden zowel Hydepark als La Forêt. Tuinman stuitte op mooie verhalen en vindt steeds puzzelstukjes die het grotere verhaal uitbreiden. Tuinman: "Dat is schitterend. Ik sprak bijvoorbeeld met de kleindochter van de butler van Louis van Loon, die van 1897 tot zijn dood in 1951 iedere dag van 's ochtend vroeg tot 's avonds laat voor de familie werkte. In de jaren dertig kreeg hij een keer per drie weken een vrije dag. Hij heette George Thomas en kwam samen met zijn vrouw Eleanor uit Yorkshire in Engeland om hier te werken. Zijn vrouw woonde haar leven lang op het landgoed, maar leerde nooit Nederlands." Zij woonden in een huisje achter de koetsierswoning, die nog steeds te vinden is op het terrein van Bartiméus. Tuinman geniet van het vinden van dit soort brokstukken uit de geschiedenis en van het 'puzzelwerk' om ze in elkaar te passen tot een groter geheel.

Hydepark

Van april tot oktober geeft Tuinman twee keer per maand een rondleiding over beide landgoederen, vanuit de historische moestuin bij Bartiméus. De rondleiding duurt twee uur en kost 5 euro per persoon, inclusief consumptie met koek. Via een hekje komt u op Hydepark, dat gebruikt wordt door de PKN. Op dat landgoed staat een nieuw gebouw en er zijn nieuwe paden aangelegd. Het oude gebouw, dat de familie van Loon als zomerhuis gebruikte, brandde af in de tweede wereldoorlog. Het park is in 1885 ontworpen door Hendrik Copijn. Tuinman geeft ook lezingen over de geschiedenis van Hydepark en La Forêt. Zie https://www.bartimeus.nl/in-de-etalage/historische-theetuin.

Meer berichten