Kinderen bij een voorleesontbijt op school. Foto archief Ellis Plokker
Kinderen bij een voorleesontbijt op school. Foto archief Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Met voorlezen bouw je een band op

Nationale Voorleesdagen van start

Vandaag gaan de Nationale Voorleesdagen van start met een Voorleesontbijt op basisscholen en in de kinderopvang door het hele land. Onderwijzers, pedagogisch medewerkers, (groot)ouders en bekende Nederlanders lezen tijdens het ontbijt voor uit prentenboeken. Daarnaast zijn er Voorleesfeestjes in de bibliotheken in de Heuvelrug en wordt er voorgelezen in boekwinkels.

door Ellis Plokker

Doorn- Amerongen Voorleesconsulent Liesbeth Versteeg van de Bibliotheek Z-O-U-T vertelt waarom voorlezen zo belangrijk is: "Ten eerste is het heel belangrijk voor de woordenschat van jonge kinderen. Ze leren veel nieuwe woorden, want in boeken staan vaak andere woorden dan die thuis gebruikt worden. Als ouders en grootouders veel voorlezen aan hun kind vanaf de babytijd, heeft het al een voorsprong als het naar de basisschool gaat." Daarbij is voorlezen natuurlijk ook een leuke activiteit waarbij je een band opbouwt met het kind, benadrukt Versteeg. Bovendien leren kinderen zo hoe een verhaal in elkaar zit.

In de bibliotheken in de Utrechtse Heuvelrug wordt voorgelezen uit 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers. Dit boek is gekozen tot Het Prentenboek van het Jaar 2019. Naast 'Een huis voor Harry' staan er nog negen andere prentenboeken in de top tien. Versteeg organiseerde een bijeenkomst interactief voorlezen, voor alle vrijwilligers die gaan voorlezen in de bibliotheken. Versteeg: "Interactief betekent het stellen van vragen tijdens het voorlezen. Bijvoorbeeld over de kater in het prentenboek 'Een huis voor Harry'. Hij verdwaalt als hij gaat spelen met vlinder Vera. Misschien is het kind ook wel eens verdwaald, of kan het iets vertellen over zijn eigen huis." Na het voorlezen in de bibliotheken is er een knutselactiviteit, om de nieuw geleerde woorden nog beter te onthouden. Onlangs organiseerde Versteeg een bijeenkomst over het gebruik van gebaren bij het voorlezen voor professionals. "Dat is leuk en belangrijk voor alle kinderen," aldus Versteeg. Ze leest op aanvraag ook voor in peuterspeelzalen en in de kinderopvang.

Meer berichten