De 1e inwoners van Doorn vergaarden legio adviezen, waarmee zij langdurig comfortabel en veilig zelfstandig kunnen wonen.
De 1e inwoners van Doorn vergaarden legio adviezen, waarmee zij langdurig comfortabel en veilig zelfstandig kunnen wonen.

Zelfredzaam met 'gouden' woontips

Door Hanny van Eerden

Wijsheid in zelfstandigheid

Belangstellende senioren en inwoners met een fysieke beperking en/of hun familie kregen afgelopen woensdag in het gemeentehuis 'gouden' tips in het kader van langer zelfstandig blijven wonen.

Henny van de Ven van de gemeente organiseerde deze 1e inwonersbijeenkomst ism de stichting Seniorenplatform Heuvelrug. Onder meer de voorlichtingsfunctionaris van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en lokale wijkagenten sloten zich hierbij aan. "Comfortabel en veilig wonen met behoud van zelfstandigheid zijn de belangrijkste onderwerpen van deze in alle dorpen te houden bijeenkomsten," benadrukt Van der Ven. "Langer zelfstandig wonen is heel goed mogelijk met de juiste kennis en ondersteuning. Vaak zijn kleine, niet kostbare ingrepen of oplossingen al heel effectief. Wij doelen op minder bukken, struikelen of vallen, betere verlichting, bekabeling en eenvoudig weten hoe te handelen bij voorkomende calamiteiten. 'Voorzorg voorkomt zorg'. Ook brand- en inbraakpreventie maakt daarvan deel uit." Een twintigtal inwoners verwelkomde tijdens de bijeenkomst de opfrissing van ooit al eens eerder gehoorde adviezen en verbaasde zich over het scala aan nieuwe - van gemaks- tot levensreddende - tips. In enkele uren waren zij klaar voor de toekomst. Zelfs tips voor een ideale inrichting en tips ter vermijding van het trappen in babbeltrucs, en simpele diefstal en brandwerende aspecten kwamen aan de orde. Wie verder niet direct een berg geld kan ophoesten om zijn bestaande woning levensloopbestendig te maken, omdat hij of zij bijv. slechter ter been wordt, kan een beroep doen op een financiële bijdrage via de gunstige Blijverslening voor inwoners boven de 55 jaar oud, die tenminste 3 jaar wonen in hun huis van nu. Het Seniorenplatform Heuvelrug helpt daarbij (0343-565600, www.heuvelrug.nl/inwoner/onderwerpen A-Z/blijverslening). Wie de adviezen heeft gemist, kan terecht op volgende woensdagen in andere dorpen van de Utrechtse Heuvelrug. Let op de online Nieuwsbrief van de gemeente en vraag naar de voorhanden folders.

Meer berichten