Foto: Ellis Plokker

Textiel herstellen met engelengeduld

Ellis Plokker

Vrijwilligerswerk op een kasteel

Kasteel Amerongen is een van de mooiste kastelen van Nederland. Lodewijk Gerretsen uit Doorn werkt samen met Waronne Elbers en de coördinatoren van de verschillende werkgroepen op het kasteel. Samen met zo'n tweehonderd vrijwilligers zorgen ze ervoor dat het kasteel mooi blijft en toegankelijk is voor bezoekers.

Amerongen - Gerretsen is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het huis en het interieur. Hij overlegt bijvoorbeeld met restauratoren over het onderhoud van schilderijen of meubels en met de textielconservator. Die laatste ondersteunt de vrijwilligers die tapijten en gordijnen onderhouden met engelengeduld. Zij worden daarom 'Engelen' genoemd. Gerretsen overlegt ook met de coördinator van het Klusteam, de vrijwilligers die meehelpen bij het beheer en met het team dat artiesten en bezoekers begeleidt tijdens concerten.

Gerretsen vertelt dat het kasteel ieder jaar een thema heeft. Dit jaar gaat het over dieren. Op het kasteel hebben allerlei dieren gewoond. Niet alleen huisdieren zoals honden en katten, maar op het landgoed woonden ook heel veel koeien, varkens, jachthonden, ossen en paarden. Waronne Elbers, adjunct-directeur van het kasteel, vult aan: "De laatste gravin die hier woonde, Elisabeth, was heel erg begaan met dieren. Ze had een auto waarmee ze gewonde dieren in de omgeving ophaalde, die ze opving op het kasteel. Op een gegeven moment werd het hier te vol met dieren en heeft ze dierenasiel De Hazenberg opgericht." Het thema 'dieren' is een eerbetoon aan deze gravin Elisabeth von Ilsemann. Zij was de dochter van graaf Godard van Aldenburg Bentinck en heeft tot 1970 op het kasteel gewoond. Dit thema is te zien in het kasteel van 7 juni tot en met de kerst en laat zien hoe de adel omging met de dieren. Elbers: "Kasteel Amerongen kan alleen bestaan door de inzet van vele vrijwilligers. Zij horen bij een gezellige werkgroep. We hebben vier keer per jaar een borrel en één keer per jaar een studie-uitje."

Meer berichten