Energie-Ambassadeur Jaap Holwerda heeft zijn oude beroep als leraar weer even opgepakt en vertelt de kinderen van De Kring hoe ook zij goede energie-ambassadeurs kunnen worden. FOTO: Marcel Bos
Energie-Ambassadeur Jaap Holwerda heeft zijn oude beroep als leraar weer even opgepakt en vertelt de kinderen van De Kring hoe ook zij goede energie-ambassadeurs kunnen worden. FOTO: Marcel Bos (Foto: )

Heuvelrugscholen gaan voor het klimaat

Basisschool De Kring in Driebergen is een energieproject gestart dat onderdeel is van de Jenaplan-opleiding. Het energieproject vindt plaats op twee locaties van de basisschool. De bovenbouwleerkrachten Sarwi en Arianne gebruiken het project om hun meesterstuk in te vullen in het kader van hun Jenaplanopleiding.

door Marcel Bos

DRIEBERGEN/RIJSENBURG - Het uitdagen van de meer begaafde leerlingen om zelf een onderzoeksvraag te stellen en een eigen onderzoek op te zetten, krijgt een belangrijke plek in het project. Energieambassadeur Jaap Holwerda geeft op beide locaties van de basisschool, de Akkerweg en de Sparrenlaan een introductieles. De les gaat over duurzaamheid in het algemeen en energiebesparing thuis, op school en in de gemeente. De leerlingen maken onder begeleiding van de leerkracht een mindmap en ze onderzoeken op welke vragen ze een antwoord zouden willen hebben. Het project duurt 4 weken waarbij ook aandacht is voor de Warme Truiendag op 15 februari.

Halverwege het energieproject komt Holwerda langs om te kijken of er eventuele hulp nodig is. De Driebergse energie-ambassadeur heeft bovendien bedacht dat het wellicht interessant is als een groepje leerlingen langs winkels gaat om te kijken wat de ondernemers al doen aan energiebesparing. Winkels krijgen een uilen-zegel op de deur als ze 'goed' bezig zijn. Die zegel kunnen de leerlingen uit dit artikel knippen. Als ondersteuning heeft Basisschool De Kring de leerlingenscans en thuisscan die bij het project 'Heuvelrugscholen gaan voor het klimaat' horen, ontvangen. Daarnaast lenen ze twee leskisten van de Boswerf, namelijk 'Energiek' en 'De energieke klas'. Deze leskisten worden ingezet voor leerlingen die wat meer structuur nodig hebben en vooral lekker praktisch bezig willen zijn.

Jaap Holwerda is als voortrekker van een energiezuinige samenleving tevreden hoe Basisschool De kring haar verantwoordelijkheid neemt in het verduurzamen van de huidige en toekomstige wereld. Holwerda: "Ik kan me voorstellen dat deze projectopzet als voorbeeld kan dienen voor andere scholen."

Wilt u ook informatie over hoe u uw huis energieneutraal en duurzaam kan krijgen? Kijk dan op www.jouwhuisslimmer.nl en www.milieucentraal.nl.

Meer berichten