Foto: Ellis Plokker

Dorpsnetwerk zet nieuw Infopunt op

door Ellis Plokker

Informeren en verwijzen

Christine en Ron Tichelaar zijn secretaris en voorzitter van het dorpsnetwerk in Leersum. Samen met andere leden van het netwerk signaleren ze waar dorpsbewoners behoefte aan hebben. Ook informeren ze hen over wat er te doen is in het dorp. De afgelopen jaren hebben ze een flink aantal activiteiten georganiseerd.

Leersum - Christine Tichelaar vertelt dat ze samen met andere netwerkleden kijkt wat het netwerk kan doen voor bewoners met goede ideeën. Een van de activiteiten waar Christine en Ron Tichelaar trots op zijn is het Alzheimer Café, dat een keer per twee maanden plaatsvindt, afwisselend in Maarsbergen en in Leersum. Christine Tichelaar vertelt: "Dat gaat heel goed. De laatste keer waren er zo'n dertig mensen. We zijn ook trots op "Achter De Kaap". Dat is een bijeenkomst iedere vrijdagochtend in De Binder waar we met iedereen die maar wil het nieuws van de week ervoor bespreken." Ron Tichelaar is er iedere week bij. Hij organiseert ook de dingen die daar besproken zijn die om een vervolg vragen, bijvoorbeeld een informatie-avond over het gevaar van fijnstof in Leersum-Zuid of langs de Rijksstraatweg. Ron Tichelaar: "Het leuke is, dat we mensen kunnen uitnodigen, een ambtenaar van de gemeente of een extern deskundige." Bij sommige activiteiten die het netwerk organiseert nemen andere vrijwilligers het over, bij andere blijven ze aanwezig om te ondersteunen.

Een ander lopend project is "The Cloud", een ontmoetingsplaats op woensdagmiddag in de bibliotheek, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en ook met vragen op sociaal gebied terechtkunnen. Sommigen komen gewoon voor de gezelligheid naar The Cloud, maar er is ook iemand van het Sociaal Dorpsteam aanwezig. Een nieuw project van het dorpsnetwerk is het ontwikkelen van een Infopunt in de Binder, bedoeld om inwoners en toeristen te informeren op allerlei gebieden. Daarvoor hebben de Tichelaars een lijst met allerlei informatie over het dorp samengesteld, in samenwerking met het Regionaal Bureau voor Toerisme. Ron Tichelaar vertelt dat mensen goed verwijzen een belangrijk aspect is van het Infopunt: "We krijgen vaak vragen van mensen die geen internet hebben. Voor ouderen hebben we daarom een zorggids samengesteld, waarin telefoonnummers staan van bijvoorbeeld fysiotherapeuten en tandartsen: 'WegWijs in Leersum'. Het dorpsnetwerk heeft een budget van de gemeente voor dit soort uitgaven. Christine en Ron Tichelaar besteden alles bij elkaar heel wat uren in de week aan hun vrijwilligerswerk. In het dorpsnetwerk zitten ook Harry van Dijk, dorpscoördinator bij de gemeente, Bertine van den Bosch, sociaal makelaar in Leersum, Monique Gijsen en Hans Frode Leenders. In de toekomst willen ze ook ondernemers in Doorn erbij betrekken. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

Meer berichten