Foto: Ellis Plokker

'Handen uit de mouwen en gaan'

door Ellis Plokker

Branden blussen tijdens werktijd

Nico Kostermann en Lars van der Ploeg zijn vrijwilliger bij de brandweer én werken bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Als er onder werktijd een brandmelding binnenkomt, verlaten ze hun werkplek om zo snel mogelijk naar de kazerne in Doorn te gaan, om daar hun brandweerpak aan te trekken en op de wagen de springen.

Doorn – De gemeente, werkgever van Kostermann en Van der Ploeg, ondersteunt hun werk voor de brandweer. Als blijk van waardering voor die steun heeft de gemeente een klein gevelbord van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gekregen. Dat bord is afgelopen maandag door burgemeester Frits Naafs samen met brandweercommandant Gerrit Hardeman boven de balie van het gemeentehuis bevestigd. Volgens de burgemeester zijn er andere bedrijven die de brandweer ook op deze manier ondersteunen, maar zou het goed zijn als meer werkgevers dit zouden doen. Nico Kostermann, werkzaam bij het interne servicepunt van de gemeente, vertelt dat de werkgever ook profijt heeft van werknemers die bij de brandweer werken: "Ze hebben een volledig opgeleide hulpverlener in dienst. Dus het werkt twee kanten op." Onder werktijd is Kostermann beschikbaar voor de brandweer in Doorn, na thuiskomst is hij dat voor de brandweerpost in zijn woonplaats Driebergen. Hij stopt veel tijd in het werk: om de week heeft hij 's avonds en in het weekend 'vrij'. Hij ervaart dat niet als zwaar: "Een ander gaat twee keer in de week naar voetbaltraining. Dit is mijn hobby, ik heb er plezier in."

Lars van der Ploeg heeft verschillende functies bij de gemeente, hij werkt onder ander bij afdeling 'Publiek'. Het kan gebeuren dat de pieper gaat als hij druk bezig is met zijn werk. Dan gaat hij meteen naar de kazerne, een collega neemt zijn werk over. Gemiddeld eens per twee à drie weken moet hij daadwerkelijk uitrukken tijdens werktijd, dus dat valt mee. Toen Van der Ploeg anderhalf jaar geleden werd gevraagd om mee te draaien bij de Doornse brandweer heeft hij overlegd met zijn werkgever: "Die zag het maatschappelijk belang er wel van in. Het werk bij de brandweer is ongelofelijk veelzijdig, bij de gemeente ben ik veel bezig met mijn hoofd, maar het brandweerwerk is juist lekker praktisch. Het is handen uit de mouwen en gaan." Volgens Van der Ploeg is het werk voor de brandweer niet alleen maatschappelijk van grote betekenis, maar is het ook heel erg leuk om te doen: "Je krijgt veel terug voor de tijd die je erin stopt. Het werk bij de brandweer geeft veel voldoening, want je bent er echt voor de inwoners op het moment dat ze je het meest nodig hebben. Het is de moeite waard om te onderzoeken of het bij je past als het je leuk lijkt." De brandweer in Doorn is op zoek naar vrijwilligers. www.brandweer.nl/utrecht/werken-bij/vrijwillige-brandweer.

Meer berichten