Foto: Hanny van Eerden

Peuters graag naar nijntje gymles

door Hanny van Eerden

Goede start van 'n sportieve leefstijl

De 1e groep Doornse peuters ging onlangs van start met Unitas peutergym met het KNGU keurmerk. Dit om straks het nijntje beweegdiploma te kunnen behalen. Dick Bruna's kinderheld is de ambassadeur van deze uitdaging, die iedere deelnemende peuter samen met een ouder doorloopt.

Doorn – Gaby van den Brink (3) toont zich de 2e les al helemaal in haar element in de voor peutergym ingerichte gymzaal van basisschool WereldKidz Kameleon in Doorn. "Gym is leuk," zegt zij. "Ik wil dit vaak doen." Ze beaamt ook dat het gezellig is om samen met anderen te bewegen. "Ze geniet," zegt moeder Liesbeth. "Ik kreeg haar na de 1e les met moeite mee naar huis. Ze wilde doorgaan; zo had zij het naar haar zin. Gaby is een ondernemend meisje; ze stapt overal op af. Deze toestellen zijn echt iets voor haar. Het bevalt me ook dat zij spelenderwijs en samen met leeftijdgenoten leert. Op zich krijgt zij voldoende beweging, ook buiten, maar nijntje gymles is zo leuk."

Gaby en de andere peuters proberen zich naast rennen en direct stoppen, onder andere rollen, springen, balanceren, afglijden, doorkruipen en klimmen eigen te maken. Eerst mogen zij oefenen, dan volgt een test.

"Je kunt niet vroeg genoeg leren, hoe fijn bewegen is," zegt Yvonne Koper, docent peutergymnastiek van Unitas Doorn. "Deze peuters verbeteren niet alleen hun motorische, maar ook hun mentale en sociale ontwikkeling. Zo moet je als je onderweg rent, ook wel eens snel stoppen voor langsrijdend verkeer. Een koprol heeft weer iets te maken met de ontwikkeling in ruimtelijke oriëntatie. Dat komt straks het rekenen, waarbij je ruimtelijk inzicht nodig hebt, ten goede. De deelnemertjes bevorderen de werkcapaciteit van hun hersenen. Die slaan dit op." Peutergym is gezond, volgens haar. "Wij bieden deze lessen aan, omdat bewegen vaak niet meer vanzelfsprekend is in onze maatschappij," zegt zij. "Zodra een kind goed kan lopen, zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk. Dit fundament is van sterke invloed op hun fysieke en mentale gesteldheid."

De gemeente Utrechtse Heuvelrug ondersteunt dit initiatief met een subsidiebedrag.

Meer berichten