Foto: Jan van der Greef

Kracht van passie en verbeelding

Magische momenten voor de lens

Driebergenaar Jan van der Greef won vorig jaar de prestigieuze prijs Wildlife Photographer of the Year 2018 in de categorie zwartwit. Te zien was een fakkel-lelie waarachter een bergnimf- kolibrie vliegt. Het zijn voor de fotograaf magische momenten als hij een bijzondere vogel voor de lens krijgt.

Door Marcel Bos

Driebergen - Van der Greef is naar eigen zeggen in de natuur in zijn element en is op zoek naar dat ene 'magische moment' dat alles op zijn plek valt.

"Het is soms heel lang wachten, maar vaak heb ik al het gevoel dat ik ga vinden wat ik zoek,' vertelt de Driebergenaar die van kinds af aan gebiologeerd naar vogels kijkt. Voor hem zijn het magische natuurwezens. Hij reist samen met zijn vrouw Jetske de hele wereld af om de bijzondere dieren te vinden en vervolgens te vereeuwigen met zijn camera. Dat valt volgens de fotograaf soms niet mee, omdat bepaalde vogels zich niet zomaar laten fotograferen. De vogels gaan hun eigen weg.

Van der Greef: "Vogels zijn voor mij het symbool van vrijheid. Die staan voor een onbegrensd leven." Hijzelf leeft in een rolstoel doordat hij als kind polio heeft gehad, maar dat weerhoudt hem er niet van de hele wereld over te reizen en zelfs naar de meest ontoegankelijke plekken te gaan voor die ene geweldige foto. "In verre landen maak ik gebruik van dragers die me dan het oerwoud of de bergen in meenemen. Die mensen vinden het fijn mij te dragen, ook al is het zwaar.

Ik heb voor mezelf ook leren omgaan met mijn lichamelijke beperking en heb dat gegeven mentaal omgedraaid; het gaat er niet om wat je niet kan, maar waar je nog wel toe in staat bent. Tel je zegeningen, het is gewoon een mindset."

Jan van der Greef vertelt dat hij dolblij was dat hij de Quetzal vond in Midden Amerika. "Die schuwe vogel kwam gewoon voor mij op een tak zitten en liet zich gewillig fotograferen. Op dat moment kreeg ik echt een eenheidservaring." De gelauwerde natuurfotograaf heeft vele bijzondere dingen meegemaakt tijdens zijn reizen en hij overleefde eens een aanval van een nijlpaard die zijn boot bijna deed omslaan in een rivier die vol zat met krokodillen.

Zijn vrouw is zijn enthousiaste steun en toeverlaat en leeft met hem mee. "Ik reis overal met Jan mee naartoe," zegt Jetske. "ik ben net zo overweldigd en euforisch als hij, wanneer hij een unieke foto maakt."

Alle bijzondere verhalen heeft Van der Greef nu verwerkt in een boek, getiteld Onbegrensd Leven, de kracht van passie en verbeelding. Het boek geeft ook een boodschap dat je net als de vogels onbegrensd kan leven als je de blokkades in je hoofd weghaalt. Het gaat om passie en verbeelding."

www.vandergreef.com - Boekhandel Baas - Readshop Driebergen en Doorn.

Meer berichten