Wethouder Hans Waaldijk met twee vrijwilligers en coördinator Annelies Barendregt bij de Belbus. Foto Ellis Plokker
Wethouder Hans Waaldijk met twee vrijwilligers en coördinator Annelies Barendregt bij de Belbus. Foto Ellis Plokker (Foto: )

Warmte en gezelligheid bij De Belbus

Dankbaar vrijwilligerswerk

Ellis Plokker

Wethouder Hans Waaldijk reed afgelopen donderdag mee op de Belbus in Doorn en Driebergen. De Belbus brengt mensen die minder mobiel zijn van huis naar de dagopvang in Driebergen. Ook ouderen die een boodschap willen doen, of naar de tandarts of naar het zwembad willen, maken gebruik van de Belbus.

Doorn – Op de Belbus in de Utrechtse Heuvelrug werken zo'n 70 vrijwilligers: de meesten zijn chauffeur of bijrijder, of allebei. Daarnaast zijn er vrijwilligers die de planning doen. Wethouder Hans Waaldijk is heel enthousiast over het werk dat de vrijwilligers doen. Hij vertelt dat hij het ontzettend leuk vond om de ochtendritten mee te maken: 'De mensen die deze enthousiaste vrijwilligers ophalen, zijn daar heel erg mee geholpen. De belbus is toegankelijk, flexibel en de mensen die meerijden kennen de vrijwilligers. De warmte spat er van af.' De vrijwilligers zorgen zo voor anderen in de samenleving en dat vind Waaldijk heel mooi.

Een deel van de passagiers van de Belbus zijn licht dementerenden, die naar de dagopvang van De Brug in Driebergen gaan. Een ander deel gaat naar De Hondspol, een nieuwe dagopvang voor ouderen. Waaldijk: 'Het ritje naar de dagopvang toe is al fijn voor deze mensen, want ze kennen de gezichten van de vrijwilligers en daardoor voelt het vertrouwd. De bijrijders komen thuis bij de ouderen en kunnen even kijken of alles goed gaat. Ik ben heel blij dat vrijwilligers dit doen.' Waaldijk maakte ook een ritje met een dame op leeftijd (94) die in Driebergen woont en op de Traaij boodschappen ging doen.

Cor Dijkhorst is deze ochtend chauffeur, hij werkt samen met bijrijder Adriaan van den Berg. Van den Berg haalt de cliënten thuis op en begeleidt hen naar de bus. Zo nodig helpt hij met instappen: 'Er zijn mensen bij die slecht ter been zijn. In de bus maak ik een praatje, ik vraag bijvoorbeeld of ze goed geslapen hebben. Als we op de dagopvang zijn, gaan we even mee en drinken we een bak koffie. Dat is gezellig en de cliënten waarderen wat we doen. Laatst wilde een mevrouw zelfs met mij trouwen,' vertelt hij lachend. En: 'Het is heel dankbaar werk.' Chauffeur Dijkhorst is het daar mee eens. Hij vindt het prettig om een vaste ochtend te werken.

Annelies Barendregt is coördinator van de Belbus in de Utrechtse Heuvelrug. Zij zoekt vrijwilligers voor de Belbus: bijrijders en chauffeurs die zich een dagdeel per week of twee weken willen inzetten. De Belbus heeft ongeveer 70 vrijwilligers, als vrijwilliger leer je dus veel mensen kenen. Het is een gezellige groep en onderweg is het gezellig met de cliënten. Barendregt: 'Vrijwilligers kunnen zelf de dagdelen kunnen inroosteren waarop ze willen werken. Als vrijwilliger moet je wel geduld kunnen opbrengen voor ouderen, maar je krijgt er veel voor terug.' Bel 0343 52 30 04 of kijk op www.meanderomnium.nl/belbus-utrechtse-heuvelrug.

Meer berichten