Daniëlle en collega Olaf werken met plezier bij BIGA groep. FOTO: Ellis Plokker
Daniëlle en collega Olaf werken met plezier bij BIGA groep. FOTO: Ellis Plokker (Foto: )

Schoffelen en snoeien in eigen tempo

door Ellis Plokker

Biga groep biedt passend werk

Daniëlle uit Doorn werkt in de Groenvoorziening, de schoonmaak en de textielinzameling bij Biga groep. Met haar collega's onderhoudt ze de plantsoenen in Driebergen: schoffelen, snoeien en soms bladblazen. Tot begin april combineert ze dat werk met het schoonmaken van kantoren, omdat er in de winter minder werk is in het groen.

Doorn Daniëlle staat op doordeweekse dagen meestal om half vijf op. Om vijf uur zit ze op de fiets, want het schoonmaakwerk begint om zes uur. Ze heeft een MBO-opleiding, maar het lukte haar niet om in een 'gewone' baan aan het werk te blijven. Het werktempo was te hoog voor haar. Eerst heeft ze stage gelopen bij een fietsenmaker. Daar ligt haar hart, want techniek vindt ze geweldig. Toch lukte het niet. Daniëlle heeft meer tijd nodig om werk af te krijgen, doordat prikkels bij Daniëlle op een andere manier binnenkomen dan bij de meeste mensen. Ze heeft daardoor langer tijd nodig om informatie te verwerken.

Daniëlle heeft schoongemaakt in een verzorgingshuis voor ouderen, maar daar liep ze tegen hetzelfde probleem aan. Als een bewoner een praatje wilde maken, moest ze doorgaan met stofzuigen. Maar in de kamer ernaast kon ze de bewoner niet meer verstaan. Tijd om een praatje te maken was er dus niet. Daniëlle: 'Dat vond ik best erg en dat hoge werktempo kon ik niet aan.' Daniëlle vertelt dat daar het motto 'tijd is geld' was. 'Hier, bij Biga, gaat het anders, ik kan in mijn eigen tempo werken. Wat vandaag niet af komt, dat doen we morgen.' Daniëlle is blij met haar baan bij Biga. Ze heeft een tijd thuisgezeten, maar dat vond ze heel vervelend. Nu heeft ze leuke collega's en ze vindt het werk in het groen leuk.

Soms halen Daniëlle en haar collega's textiel op. Eerst bezorgen ze een folders met een plastic zak huis-aan-huis, later halen ze het textiel op. Vorig jaar is Biga begonnen met dit proefproject. In de Utrechtse Heuvelrug is veel textiel opgehaald en in mei is er weer een ophaalronde.

Meer berichten