Louis Guldemond (3e van links) en zijn kameraden staan om een Duitse anti-invasiemijn heen. “Echt opgeleid waren we niet,” zegt Guldemond hoofdschuddend. “We demonteerden een keer een granaat met een hamer en een schroevendraaier, waarbij hard op de ontsteking werd geslagen. Dat moment zal ik nooit
Louis Guldemond (3e van links) en zijn kameraden staan om een Duitse anti-invasiemijn heen. “Echt opgeleid waren we niet,” zegt Guldemond hoofdschuddend. “We demonteerden een keer een granaat met een hamer en een schroevendraaier, waarbij hard op de ontsteking werd geslagen. Dat moment zal ik nooit (Foto: Marcel Bos)

Eindelijk erkenning voor voormalig mijnenruimer

door Marcel Bos

Louis Guldemond (85) is in de Marinehaven van Den Helder gedecoreerd voor het levensgevaarlijke ruimen van mijnen in de Nederlandse kustwateren, vlak na de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden aan het eind van de oorlog wel 10.000 anti invasiemijnen gelegd op 400 meter uit de kust, dit om een eventuele invasie van geallieerde landingsboten te dwarsbomen. Het mijnenvrij maken gebeurde door mineurs van de zogeheten Kathy Mijnen Party.

Driebergen - "Eindelijk erkenning," verzucht Guldemond. De voormalig mijnenruimer toont trots een duikcoin die Opperbevelhebber Vice-admiraal Kramer hem overhandigde. Ook kreeg hij een Maritieme EOD-speld opgespeld door Overste Eddy Jolink. De Commandant Defensie Duikgroep luitenant-kolonel der Mariniers Edwin Hofma opende de ceremonie met het citeren uit het door Louis Guldemond samengestelde boek 'De vergeten Marine.' Met name de gevaarlijke momenten noemde hij, waaronder het op een haar na missen van een antitankmijn op het strand toen hun truck met 15 ruimers op weg was naar een locatie.

De Driebergenaar werd samen met vier andere veteranen voor het leven geëerd. Na de oorlog moesten de mijnen ontmanteld en afgevoerd worden, dit om de toegankelijkheid van de Nederlandse kust te garanderen. Commandant Hofma herinnerde de aanwezigen eraan hoe deze jonge jongens onder moeilijke omstandigheden moesten werken. "Summier opgeleid deden zij risicovol werk met tekort aan mankracht, middelen en uitrustingsstukken, dat onder grote maatschappelijke druk werd uitgevoerd." "Het was een onvergetelijke dag," zegt Guldemond die zich al jaren inzette voor erkenning van deze 'vergeten groep.' "Met deze erkenning voelt het alsof ik een last kwijtraak." De duikcoin wordt uitgereikt aan mensen die veel hebben betekend voor de duikgemeenschap. De maritieme EOD-Speld is voor diegene die werkzaam is binnen de Maritieme Compagnie van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Meer berichten