Owen van den Brink (l), Panajotis Georgakakis en PIE docent Ton Vahlkamp bij de practicumopstelling voor elektropneumatiek.
Owen van den Brink (l), Panajotis Georgakakis en PIE docent Ton Vahlkamp bij de practicumopstelling voor elektropneumatiek. (Foto: Hanny van Eerden)

'De techniek heeft de toekomst…'

door Hanny van Eerden

Slim kiezen en snel aanhaken

Owen van den Brink (14) en Panajotis Georgakakis (13) kozen dit leerjaar overtuigd voor een technische richting. "Techniek heeft de toekomst", zeggen zij. "Wij hebben straks voldoende werk, want bij bedrijven zijn technici hard nodig. Bovendien worden technische vakken steeds boeiender."

Maarsbergen – Owen en Panajotis en andere scholieren die kozen voor de techniek ervaren dat zij steeds interessanter onderwijs krijgen aangeboden. "Gastdocenten uit het bedrijfsleven maken onze vakken echt praktijkgericht, en daarmee leuker," zeggen zij. "Zo leren wij bijvoorbeeld van onderkende knelpunten en ontwikkelde oplossingen. Wij zijn graag betrokken bij vernieuwingen, die de opleiding, en straks onze carrière spannender maken." Ton Vahlkamp, docent Produceren, Installeren en Energie (PIE) geeft aan dat het project 'Sterk Techniekonderwijs' nog in de kinderschoenen staat. Hij hoopt dat steeds meer technische bedrijven en afdelingen aanhaken en gastdocenten en stageplaatsen bieden. "Dat zorgt voor de gevraagde aansluiting in de praktijk en trekt leerlingen enthousiast in de techniek. We willen de jeugd flink laten warmlopen. Dat doen we tegenwoordig al op basisscholen. Als leerlingen op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek - al is het maar tijdens het fabriceren van metalen fotolijstjes - en ouders hen stimuleren in zo'n loopbaan met uitstekende proposities, dan is latente interesse duurzaam gewekt. De maatschappij heeft dringend behoefte aan technische professionals." De aandacht voor techniek uit zich ook in het vervolgonderwijs, volgens Vahlkamp. "We zetten ons in voor een goede, dóórlopende MBO leerlijn," zegt hij. "Dit streven maakt ook onderdeel uit van het project 'Sterk Techniekonderwijs'. Dat geldt voor de gehele regio Eemland. We werken nauw samen en wisselen expertise uit, om op het gebied van techniek het maximale te bereiken voor onze leerlingen en het bedrijfsleven." Het Vakcollege Maarsbergen biedt qua techniek niet alleen PIE, maar ook Bouwen, Wonen, Interieur (BWI) en Mobiliteit en Transport (M&T).

 

'Sterk Techniekonderwijs'

Het Vakcollege Maarsbergen werkt binnen het project 'Sterk Techniekonderwijs' samen met Beukenrode Onderwijs in Doorn, maar ook met scholengemeenschappen in Amersfoort en Nijkerk. Bel voor meer informatie 0343-431345, of mail naar t.vahlkamp@vakcollege-osgs.nl.

Meer berichten