Het fietspad wordt gebruikt door hardlopers, wandelaars, racefietsers en recreatieve fietsers. Foto: Ellis Plokker
Het fietspad wordt gebruikt door hardlopers, wandelaars, racefietsers en recreatieve fietsers. Foto: Ellis Plokker (Foto: )

Fietspad Traaij wordt verbreed

Door Ellis Plokker

Fietsseizoen is weer begonnen

Het fietspad dat van de Traaij in Driebergen naar Austerlitz loopt, wordt binnenkort vernieuwd en verbreed. Het fietspad wordt twee keer zo breed als het nu is, ook in de tunnel onder de A12. De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk voor de zomer, maar de verbreding in het tunneltje moet wachten tot na de zomer van 2020 in verband met de Vuelta.

Driebergen - Op zaterdagmiddag 6 april is het druk op het fietspad langs de Traaij: er maken niet alleen recreatieve fietsers, racefietsers en mountainbikers gebruik van het fietspad, maar ook hardlopers en groepen wandelaars. Met al die verschillende snelheden willen mensen elkaar passeren, en dat zorgt op zo'n smal fietspad voor gevaarlijke situaties. Dat bevestigen de fietsers en wandelaars die gebruiken van het fietspad. Daarbij is er op zo'n twee kilometer van Driebergen een tunneltje onder de snelweg waar het pad nog smaller wordt, net na een bocht. Elkaar passeren is daar zelfs onmogelijk.

Langs het nieuwe fietspad komt geen verlichting. Er was eerst sprake van dat er 'Glow in the Dark' belijning op het fietspad zou komen. Volgens Gerrit Boonzaaijer viel de werking ervan bij een eerdere proef tegen, terwijl de aanleg ervan erg duur is. Boonzaaijer: "We gaan een onderhoudsvrij fietspad aanleggen met glasparels in het beton, die oplichten als er licht op valt. 'Glow in the Dark' is alleen voor de witte lijnen, dit is voor het hele fietspad. Bovendien is het een stuk goedkoper." In de tunnel zijn nu twee smalle rijbanen voor auto's, daarvan wordt er één opgeofferd voor het fietspad. Aan beide zijden van het tunneltje komt een stoplicht voor het gemotoriseerde verkeer. De verbreding van het fietspad begint naar verwachting voor de zomer, maar het werk aan de tunnel moet wachten tot na de Vuelta in de zomer van 2020. De route loopt over de weg van Driebergen naar Austerlitz, voor de grote groep wielrenners is één rijbaan te smal. De gemeente Utrechtse Heuvelrug voert dit uit in samenwerking met de gemeente Zeist en heeft een subsidie gekregen van de provincie Utrecht.

Meer berichten