Louise de Beun en Nannie Wolters bij een handgemaakte kast uit Afrika. FOTO: Ellis Plokker
Louise de Beun en Nannie Wolters bij een handgemaakte kast uit Afrika. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Spullen met een verhaal bij Kringloop

Door Ellis Plokker

Tweedehands met stijl

In de kringloopwinkel in Doorn krijgen allerlei spullen zoals boeken, serviezen, kleine meubelen, curiosa en kleding een tweede leven. Zo'n 25 tot 50 klanten per dag struinen door de winkel op zoek naar een bijzonder cadeautje of iets moois voor henzelf.

Doorn - Louise de Beun werkt al zo'n zeven jaar als vrijwilliger voor bij de Kringloopwinkel. Ze werkt samen met Nannie Wolters, die als beroepskracht in de winkel werkt. Samen geven De Beun en Wolters de tweedehands spullen een plekje in de winkel. De Beun: "We zetten de dingen op kleur bij elkaar. Ik vind het heel leuk om spullen bij elkaar te zoeken en daar dan een geheel van te maken, om de dingen op een dusdanige manier neer te zetten dat klanten zeggen: 'Oh, wat leuk!'."

Sommige tweedehands spullen roepen een verhaal op bij klanten. In de winkel staat bijvoorbeeld een oude grammofoon uit de jaren '50, met 78 toeren elpees erbij. Ook een kast van scrapwood uit Afrika heeft een geschiedenis. De Beun vertelt dat klanten vaak een praatje beginnen over herinneringen die dingen oproepen. Die vertellen dan dat hun moeder of oma ook zo'n servies of klok had. "Ook dat is heel leuk en de winkel heeft zo ook een sociale functie. We krijgen bijna dagelijks complimenten over hoe alles erbij staat. Aan sommige dingen kun je bijna niet zien dat het al gebruikt is. Klanten gaan soms heel blij de deur uit."

De Beun werkte eerst in de Kringloopwinkel in Driebergen. Ze deed daar de styling van de winkel, zocht dingen op kleur bij elkaar en zette die zo mooi mogelijk neer. Ze kreeg daar veel positieve reacties op. Drie jaar geleden werd deze winkel in Doorn geopend. Nannie Wolters werkte toen ook in Driebergen en vroeg De Beun mee te gaan naar de winkel in Doorn. De Beun: "We werken hier nu meer dan drie jaar en we zijn op elkaar ingespeeld. Mede daardoor ga ik iedere dag met plezier naar mijn werk." Er werken nog twee andere vrijwilligers, die de boeken sorteren en neerzetten en kleine klusjes doen. De Beun: "Ik zit hier op mijn plek en zou dit werk niet willen missen."

Kringloopwinkels in Doorn en Driebergen

De Kringloopwinkels in Doorn, Driebergen en Zeist vormen samen een zelfstandige stichting, die al 35 jaar bestaat. De stichting werkt met 'gewone' vrijwilligers en biedt daarnaast mensen met verschillende achtergronden een werkervaringsplek aan. Jaarlijks haalt de stichting zo'n 150 miljoen kilo aan goederen op, waarvan ongeveer 85% wordt hergebruikt. Daarmee besparen de kringloopwinkels een enorme hoeveelheid CO2.

Voor openingstijden en informatie over brengen van spullen: https://kringloopzeist.nl/

Meer berichten