Wethouder Chantal Broekhuis en projectleider Bianca van der Neut zoeken kamers met aandacht voor jongeren. FOTO: Ellis Plokker
Wethouder Chantal Broekhuis en projectleider Bianca van der Neut zoeken kamers met aandacht voor jongeren. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

De match is maatwerk bij bemiddeling

Door Ellis Plokker

Kamers met Aandacht

Jongeren die een deel van hun jeugd in een instelling hebben gewoond, hebben vaak geen familie om op terug te vallen als ze achttien zijn en op kamers gaan wonen. Voor zulke jongeren zoekt Bianca van der Neut een kamer met aandacht. Het project start vandaag en de gemeente Utrechtse Heuvelrug doet mee.

Doorn - Kamers met Aandacht is een nieuw project voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die een tijd in een instelling hebben gewoond. Ze zijn op een leeftijd om zelfstandig te gaan wonen, maar hebben daarbij nog wat hulp nodig. Ze willen af en toe bij iemand kunnen aankloppen voor een praatje, bijvoorbeeld over waar je je schoenen kunt laten repareren of over hoelang aardappels eigenlijk moeten koken. Bianca van der Neut, projectleider bij Kamers met aandacht, heeft net een bemiddelingsgesprek achter de rug met een stel dat een gastenverblijf wil verhuren aan een jongere. Beiden waren erg enthousiast, vertelt ze. De jongeren die ze bemiddelt, hebben vaak geen netwerk van familie of buurtgenoten waar ze op terug kunnen vallen als er iets is. Sommigen hebben zelfs niemand die hen kan helpen bij de verhuizing.

Van der Neut benadrukt dat mensen die een kamer verhuren er niet helemaal alleen voor staan. De jongeren worden begeleid vanuit de instelling. Verhuurders zitten ook niet aan het huurcontract vast, als blijkt dat het niet goed gaat met de jongere. "De jongeren die we bemiddelen hebben geen verslavingen of ernstige psychische problemen. Bovendien hebben ze een dagbesteding en vind ik een goede match heel belangrijk. Dat is echt maatwerk." Aan de jongeren in het project vroeg ze of ze bereid zouden zijn om een keer een boodschap mee te nemen voor degene bij wie ze een kamer huren. "Alle jongeren zeiden 'ja'. Dat is ook prettig om te weten voor ouderen die een kamer willen verhuren." Daar staat tegenover dat de huurprijs van de kamer niet te hoog mag zijn. Van der Neut: "Je bent niet de begeleider, maar gewoon een betrokken huisgenoot of buurvrouw."

Sommige van deze jongeren kunnen terecht in een studentenhuis of bij begeleid kamer bewonen, maar dat werkt niet voor alle jongeren. Dan gaat het soms mis en dat is jammer, beaamt wethouder Chantal Broekhuis: "Met dit project bieden we de jongeren ze een grotere kans om te slagen in de maatschappij. Het lijkt op een kamer bewonen bij een hospita. Ik vind het een heel mooi initiatief." Van der Neut: "We willen voorkomen dat deze jongeren in de opvang voor volwassenen terechtkomen, zoals de crisisopvang. Voor sommige jongeren werkt het beter als ze bij iemand wonen die ouder is dan zij, dan bij leeftijdgenoten." Daarom is Van der Neut samen met de gemeenten en Jeugdzorgaanbieders in de regio Zuidoost Utrecht dit project gestart. Het is voor het eerst dat in de provincie zeven jeugdzorginstellingen samenwerken aan een project. https://kamersmetaandacht.nl/

Meer berichten