Frederike de Greef en Matthijs Lagemann leren hun welpen hoe te overleven in de natuur. Foto: Hanny van Eerden
Frederike de Greef en Matthijs Lagemann leren hun welpen hoe te overleven in de natuur. Foto: Hanny van Eerden (Foto: )

Vijftig jaar Scouting Ridder Fulco

Door Hanny van Eerden

Hutten bouwen en knopen leggen

Veel is er gebeurd sinds de oprichting van de Scouting Ridder Fulco. In het begin hielden zij hun opkomsten nog in basisschool De Tuindorp en liepen zij in het najaar, in plaats van met banketstaven, met erwtensoep langs de deuren.

Maarn – Het eigen clubgebouw - op een stukje bosgrond van de familie Van Notten - kwam er in 1970, volgens Matthijs Lagemann en Frederike de Greef van de welpenleiding. "De toenmalige Maarnse burgemeester Van Hemert tot Dingshof opende deze Ridder Fulco Burcht," zeggen zij. "Een deel van dit gebouw staat er nog: het verkennerslokaal." De 1e Maarnse meisjesgroep, die de naam Mandrongroep kreeg, nam leegstaande houten gebouwtjes over van de gemeente en zette deze vóór het welpengebouwtje. "Zo ontstond gebouw De Verrassing," bevestigt Lagemann. "De Maarnse padvinders van de Scouting Driebergen, de meisjes verkenners, kwamen daarna ook naar de Eikenlaan. Pas in 1975 ontstond één gemengde groep met 4 speltakken. Het stenen gedeelte aan het verkennerslokaal bouwden we in 1999, 2 jaar na de brand in houten gebouw De Zandklep." De scouting heeft bijna 100 leden (tot 18 jaar) en 20 leiders, volgens De Greef. "We zijn populair, want er is zelfs een wachtlijst," zegt zij. "Door de jaren heen hebben we onderling dan ook een goede band opgebouwd. Velen zien elkaar nog steeds." De reünie voor oud-leden, het bestuur en alle anderen die belangrijk waren voor de vorming van de huidige vereniging zorgde 13 april voor nog meer ontmoetingen. Lagemann: "Ook organiseerden we op verzoek een disco. Wij zijn modern en iets minder streng op de gevestigde scoutingregels. Zo hoeft men ook echt niet altijd in tenue te komen; alleen als dat tijdens kamp nodig is voor de groepsherkenning. Toch doen de kinderen kennis op en krijgen ze de vaardigheden onder de knie. Ze moeten het vooral naar hun zin hebben." Het dorp ziet de scouting weer in actie op Koningsdag. De Greef: "Dan begeleiden we de kinderspelen op het Raadhuisplein." Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de 1e Nederlandse welpenorde is opgericht.

Maarnse welpenhorde

Het destijds groeiende aantal Maarnse leden bij de Doornse Scouting Thorheim, die al sinds 1934 actief is, resulteerde in 1969 in een eigen Maarnse welpenhorde voor jongens. Pas 2 jaar later volgden de 1e Maarnse meisjeswelpen, de kabouters.

Meer berichten