Filmmaker Kees Linnenbank maakt een film over de Langbroekerwetering met haar woelige geschiedenis. "De adel betwistte de macht over de Lage Broeklanden."
Filmmaker Kees Linnenbank maakt een film over de Langbroekerwetering met haar woelige geschiedenis. "De adel betwistte de macht over de Lage Broeklanden." (Foto: )

Driebergenaar maakt docudrama

Door Marcel Bos

Driebergen - Kees Linnenbank maakt een film over het ontstaan en de ontwikkeling van het Langbroekerweteringgebied. De film heeft elementen van een documentaire, maar is ook gedeeltelijk een speelfilm met acteurs en figuranten, waarbij scènes uit de geschiedenis van de Langbroekerwetering worden gespeeld.

Een belangrijke scène is het gesprek dat in 1126 na Christus plaatsvond tussen de geestelijk leider (Domproost) en de almachtige Bisschop van Utrecht. "Beide heren betwistten de macht over de Lage Broeklanden," vertelt Linnenbank. "Uiteindelijk zegevierde de Dompoost. Het Langebroeck kon worden drooggelegd door de Kromme Rijn af te dammen en de Langbroekerwetering te graven." De Driebergse filmmaker legt uit dat de Langbroekerwetering na drooglegging een groot stuk land was dat voor velen interessant was. "Ja, de adelijke lieden uit die tijd lieten meteen hun oog vallen op het nieuwe gebied dat door haar geschiedenis later tot de verbeelding zou spreken." Linnenbank vertelt dat het bij het gehucht De Stenen Brug vroeger niet pluis was. "Zelfs de soldaten van Napoleon waren daar niet veilig." Ook zijn er spookverhalen. Op Kasteel Sterkenburg zag men een gedaante zonder hoofd, de geest van Antony van Aeswijn die in 1647 onthoofd werd aangetroffen in de bossen bij het kasteel. Op de site www.langbroekerweteringdocudrama.nl is alle informatie over de film te zien.

Meer berichten