Willemieke Holwerda met de foto van haar grootvader Dirk van Alewijk.  FOTO: Marcel Bos
Willemieke Holwerda met de foto van haar grootvader Dirk van Alewijk. FOTO: Marcel Bos (Foto: )

Grootvader Willemieke oorlogsheld

Door Marcel Bos

Schampschot doorboorde zijn wang

Willemieke Holwerda uit Driebergen kent haar grootvader Dirk van Alewijk als een man die gevormd is door de oorlog, want bij het binnenvallen van de Duitsers in 1940 bood hij hevig verzet op de Grebbeberg.

Driebergen-Rijsenburg - Als reserve-kapitein formeerde hij een groep mannen waarna ze met zware mitrailleurs de vijand beschoten. Uiteindelijk moest Van Alewijk capituleren door de overmacht van de binnenvallende oosterburen. 16 doden en 20 gewonden was het gevolg. Een schampschot doorboorde zijn wang, maar dezelfde kogel trof Luitenant Folmer die stierf.

Nederland capituleerde na het bombardement van Rotterdam en Willemiekes grootvader werd gevangen genomen en meegenomen naar Duitsland waar hij 2 weken vastzat. Op de wc at de reserve-kapitein een tekening van de oorlogssituatie die hij had gemaakt op, maar wat bleek? De Duitsers hadden een veel preciezere stafkaart van het oorlogsgebied nabij de Grebbeberg, kenmerkend voor de Duitse documentatiedrift.

Na 2 weken werd hij vrijgelaten en keerde gedesillusioneerd terug naar zijn vaderland en pakte zijn oude beroep van sportleraar op het lyceum weer op. Jarenlang praatte hij niet over de oorlog en hij weigerde in de buurt van Rhenen en Wageningen te komen. Voor de verbeten strijd die Van Alewijk tegen de vijand voerde, heeft de voormalige kapitein van de Nederlandse Regering de Bronzen Leeuw gekregen.

De moeder van Willemieke, woont in Zorgcentrum Sparrenheide en kan het nog goed herinneren. "Ik was kind toen de oorlog uitbrak. "Ik weet nog dat het in de dierentuin van Rhenen mis ging door de strijd. De apen ontsnapten en zaten in de bomen. Mijn vader zei daarna niks meer over de oorlog, daar mochten we niet over praten." Willemieke zegt over haar grootvader: "Mijn opa herinner ik me als een gezagsgetrouwe, strenge maar ook liefdevolle man."

Bronzen Leeuw
Dirk van Alewijk kreeg voor zijn moed en strijdlust de Bronzen Leeuw. De strijd die Van Alewijk voerde tegen de Duitsers is te lezen op het web, De slag om de Grebbeberg. Het verhaal begint met: Aan: Luitenant-Kolonel V.E. Nierstrasz Afd. Krijgsgeschiedenis. Onderwerp: Inlichtingen. Bijlage: één schets.... 
Google op 'Schrijven van reserve-kapitein D.C. van Alewijk.'

 

Meer berichten