Jonathan, Johan, Emmy, Marc en Aad werken met samen met Erwin Donkervoort in de moestuin en in en om de Groenhoek. FOTO: Ellis Plokker.
Jonathan, Johan, Emmy, Marc en Aad werken met samen met Erwin Donkervoort in de moestuin en in en om de Groenhoek. FOTO: Ellis Plokker. (Foto: Ellis Plokker)

Groentehoek brengt buurtgevoel terug

Door Ellis Plokker

Erwin Donkervoort heeft samen met buurtbewoners een moestuin aangelegd tussen de flats van de Groenhoek. Meer dan vijf jaar geleden maakte hij een plan voor een tuin met dagbesteding voor mensen uit de buurt. Nu plukken buurtbewoners letterlijk de vruchten van zijn aanpak.

Driebergen - Donkervoort heeft een rommelig veld tussen de flats van de Groenhoek in vijf jaar omgetoverd tot een moes- en speeltuin waar buurtbewoners graag komen picknicken en spelen. Volgens Donkervoort werden veel kinderen voor die tijd hier niet gecorrigeerd en was er geen sociale controle in de wijk: "Er was een grasveld en wat heggen. Er werd afval gedumpt en er werden dingen gesloopt."

Donkervoort woont zelf in één van de flats die uitkijkt op de tuin. Eind 2013 stuurde de woningbouwvereniging een brief naar alle bewoners, met de vraag of ze wilden meedenken over de herinrichting van het binnenterrein. Donkervoort wilde iets doen en tuinieren met buurtbewoners leek hem leuk. In een paar dagen schreef hij een plan voor een buurtmoestuin met dagbesteding voor mensen met een kwetsbaarheid, zoals autisme. De woningbouwvereniging had geld gereserveerd voor de herinrichting van de tuin en vond het een geweldig idee.

Donkervoort sloot met enkele instanties een contract voor de dagbesteding van verschillende buurtbewoners. Zij werken met hem in de moestuin en ze onderhouden het groen in de buurt. Een van hen is Johan, hij ruimt zwerfafval op in de buurt en krijgt veel positieve reacties van buurtbewoners. Hij werkt al meer dan vijftig jaar in de groenvoorziening en is eigenlijk al met pensioen. Maar hij houdt niet van stilzitten en is graag met zijn handen bezig. In de moestuin staan fruitbomen, aardbeien en natuurlijk groenten. Binnen in het wijkgebouw maakt Bianca Winnubst creatieve werkstukken met vijf of zes cliënten. Zij mogen zelf aangeven of ze willen mozaïeken, schilderen of kleien.

Nu is de Groentehoek voor veel Driebergenaren een positieve verrassing. Behalve de moestuin zijn er picknicktafels en speeltoestellen. De buurtkinderen die hier komen spelen en picknicken gooien hun afval netjes in de prullenbakken. Donkervoort: "In een paar jaar is het 180 graden gedraaid: De samenhang in de buurt is terug en er is sociale controle."

Op donderdagmiddag 13 juni geven Donkervoort en Winnubst een feestje voor de buurt vanwege het vijfjarig bestaan van het project.

Meer berichten