Beatrijs van de Lisdonk, Evert Beerens en Will Berben van kamerorkest Ludiek organiseren in mei een concert. FOTO: Ellis Plokker
Beatrijs van de Lisdonk, Evert Beerens en Will Berben van kamerorkest Ludiek organiseren in mei een concert. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Doorns Kamerorkest bestaat 50 jaar

Door Ellis Plokker

Samen musiceren geeft energie

Beatrijs van de Lisdonk, Evert Beerens en Will Berben zijn enthousiaste leden van Kamerorkest Ludiek. Het muziekgezelschap heeft ongeveer 25 leden: strijkers, blazers, en een harp én het bestaat dit jaar 50 jaar. Daarmee is het dubbel feest, want samenspelen in het orkest geeft hen veel voldoening.

Doorn - De drie orkestleden hebben het muziek maken op latere leeftijd opgepakt. Evert Beerens speelt klarinet. Hij is begonnen toen hij met pensioen ging. In het begin oefende hij ongeveer twee uur per dag en nu, een paar jaar later, kan hij met het orkest meespelen. Will Berben is op haar vijftigste begonnen met vioolspelen. Ze kon van te voren geen noot lezen, maar ze speelt nu ook mee in het orkest.

In het orkest gaat het vooral om het plezier van het samenspelen. Beatrijs van de Lisdonk heeft als kind een paar jaar cello-les gehad en heeft het instrument een paar jaar geleden weer opgepakt: "Hij heeft 38 jaar in de kist gestaan en nu speel ik weer, met heel veel vreugde." Ze vertelt dat het spelen in het orkest nooit prestatiegericht is, maar dat er wel naar een doel wordt gewerkt. Ieder doet het maximale wat hij of zij kan. Als je goed oefent, is het goed genoeg. "Het speelse staat voorop. We heten niet voor niets Ludiek. Maar ik vind het heel leuk dat ik merk dat ik nog steeds vooruit ga."

Samenspelen is iets bijzonders voor Van de Lisdonk: "Je moet je spel afstemmen op de anderen en je gaat op in een groter geheel. Ik heb vaak het gevoel dat ik een beetje boven mezelf uitstijg in het orkest. Je krijgt heel veel terug in het samenspel." Berben vult aan: "Ik vond het samenspelen in het begin heel moeilijk, maar het geeft me nu energie en ik word er blij van." Naast het orkest spelen de musici samen in kleinere ensembles: in een kwartet met strijker of een trio van blazers. Dan spelen ze soms heel ander repertoire, zoals Klezmer. Soms treden ze (gratis) op in zo'n kleine bezetting bij activiteiten in de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In de herfst speelt het orkest voor de kinderen van de Coolsmaschool in Driebergen.

Meer berichten