Ernst Ellerman maakt een film van je leven
Ernst Ellerman maakt een film van je leven (Foto: )

Filmmaker terug in geboortedorp

Door Marcel Bos

Ieder mens heeft een uniek verhaal

Een film maken van je leven is interessant voor jezelf, familie, vrienden én voor het familie-erfgoed, want met een persoonlijk portret op film heeft de hoofdpersoon als het ware het eeuwige leven.

Driebergen-Rijsenburg - Ernst Ellerman verdiende zijn sporen op filmgebied. Hij ontwikkelde en produceerde vele filmproducties voor overheid, bedrijfsleven, onderwijs, musea en diverse omroepen. Nu heeft de filmmaker zich na een lange carrière weer in zijn geboortedorp Driebergen gevestigd waar hij films maakt van de levensloop van verschillende mensen.

"Iedereen heeft een bijzonder verhaal," vertelt Ellerman. "Voor sommige mensen is het interessant als ik hun levensloop verfilm, of een specifiek aspect van hun leven. Daarbij maak ik passende sfeerbeelden die versterkt worden door pakkende geluidsfragmenten, veelal de muziek waar de gefilmde hoofdpersoon zelf erg van houdt."

De Driebergse filmmaker vertelt zijn werkwijze: "In een persoonlijk gesprek met de persoon waar de film om draait gaan we samen op zoek naar de rode draad in zijn of haar leven. Vervolgens bespreken we welke aspecten in de film belicht moeten worden en in welke mate. Film weerspiegelt daarbij altijd emoties en heeft dus per definitie emotionele zeggingskracht, hetgeen bij de betrokken familie(s) eigenlijk altijd tot de verbeelding spreekt. Vaak gaat het er niet alleen om wat iemand vertelt, maar vooral om hóe hij iets vertelt." Ik fungeer als een spiegel, zegt de Driebergenaar. "Het filmproces begint vooral met luisteren, heel goed luisteren. Je kunt vanuit verschillende invalshoeken een film over iemands leven maken; wat vertel je wel en wat vertel je niet in de film en welke dilemma's passeren daarbij de revue? Samen ontdekken hoe de film gaat worden is het mooiste dat er is. Mensen maken zo de herontdekkingsreis van hun eigen leven!"

De filmmaker vertelt dat samen aan een script wordt gewerkt. "We bedenken passende beelden van de hoofdpersoon, maar ook opnamen van aspecten die op zijn/haar leven van toepassing zijn. Samenwerking en een mooi eindresultaat staan centraal. En dus ook: een aangenaam, inspirerend en leerzaam productieproces." Resultaat is naar Ellermans zeggen een documentair gemaakt retrospectief, omlijst met pakkend en persoonlijk archiefmateriaal, zoals foto's en oude filmfragmenten. Een film waarin een persoonlijk verhaal tot leven komt en een boodschap onmiskenbaar weerklinkt tot in lengte van dagen. Zijn missie is een luisterend oor bieden aan mensen die wat te vertellen hebben en samen bouwen aan een hartverwarmende mensenfilm. "Achter ieder mens gaan bijzondere, boeiende verhalen schuil. Samen brengen we die tot leven, met aandacht voor elke nuance in je verhaal. Dan heb je een film met eeuwigheidswaarde. Dat inspireert enorm."

www.ume-films.nl

Meer berichten