Ronald Stiefelhagen en Chris Achterberg doen onderzoek naar dassen op de Utrechtse Heuvelrug. Foto: Ellis Plokker
Ronald Stiefelhagen en Chris Achterberg doen onderzoek naar dassen op de Utrechtse Heuvelrug. Foto: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Kijkje in het leven van de das

Door Ellis Plokker

Dassenwerkgroep start filmproject

Natuurliefhebbers Chris Achterberg en Ronald Stiefelhagen, leden van de dassenwerkgroep in Leersum, zijn gestart met een bijzonder project. Een jaar lang volgen ze dassen op de heuvelrug met nieuwe cameravallen. Daar maken ze iedere maand een filmpje van, dat ze op internet zetten. Zo kan iedereen zien hoe dassen in de bossen op de heuvelrug leven.

Leersum - Achterberg en Stiefelhagen doen al jaren onderzoek naar de dassen op de Utrechtse Heuvelrug. Achterberg: "We kijken waar de dassen zitten, wat ze doen en we proberen ze te beschermen als hun leefgebied bedreigd wordt." Naast het onderzoek willen ze anderen kennis laten maken met de das, want het is geen dier dat je gemakkelijk tegenkomt in het bos. Daarom zijn ze, samen met twee andere leden van de dassenwerkgroep van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum, gestart met dit project.

Ronald Stiefelhagen vertelt dat de dassenwerkgroep zelf al een paar camera's heeft: "Daarmee keken we een paar weken hoeveel dassen er in een burcht zaten en of ze jongen hadden gekregen. Daarna gingen we door naar de volgende burcht." Met dit nieuwe project blijven er het hele jaar meerdere camera's bij een burcht hangen. Bovendien maken de nieuwe camera's beelden van een hoge kwaliteit. "Zo krijgen we zicht op het leven van dassenfamilies door het jaar heen."

Achterberg en Stiefelhagen willen dat intieme kijkje in het leven van de das graag delen met het publiek. In dit project worden cameravallen opgehangen in de bossen rond Leersum, met toestemming van Staatsbosbeheer en het Utrechts Landschap. De dieren worden zo min mogelijk verstoord. Stiefelhagen: "Binnenkort zijn drie pasgeboren dassen te zien, als ze boven de grond komen en gaan spelen. In de zomer gaan de dassen wat langer weg en in de herfst zie je misschien andere dieren voorbijkomen, zoals reeën en vossen." In de winter wordt het rustiger op de burcht. Aan het eind van het jaar maken de werkgroepleden een langere film over het leven van een dassenfamilie.

Cameraproject krijgt subsidie van KIEM

De dassenwerkgroep heeft voor het cameraproject een subsidie gekregen van KIEM. De dassenwerkgroep schaft met de subsidie cameravallen aan en er wordt een boekje gemaakt over het leven van de das. Het project wordt mede gesponsord wordt door de Vereniging Dorp en Natuur, Staatsbosbeheer en het Utrechts Landschap. KIEM is een initiatief van het Elise Mathilde Fonds, K.F. Hein Fonds en Cultuurfonds Utrecht. De filmpjes zijn te zien op facebook.com/dassenvdh en op YouTube: tinyurl.com/yxw29hh4

Meer berichten