Foto:

U moet het doen

Column Jaap Holwerda

Stemmers op GroenLinks en D66 blijken, volgens een onderzoek in het AD, in de top 3 van een heel fout lijstje te staan. Samen, met een aantal van hun vertegenwoordigers, blijken ze door hun vlieggedrag het milieu zeer te vervuilen. Wellicht een stem om 'vliegschaamte' een plek te geven. Dit daar waar stemmers op de PVV er juist veel aan doen om zuinig te rijden.

Wellicht ook om dat zij wat minder 'fortuinlijk' zijn in hun aardse bestaan. Klaver maakt het wel heel bont, door te pleiten voor een lagere energiebelasting voor burgers. Nee 'groen-links' lagere belasting op arbeid. Zeker voor de lagere belastingschalen. Vergroenen van de belastingen heet dat. Voor uw groene stem, ook uw vliegschaamte, kan u beter omzien naar een ander!!

Zelf heb ik meer met mensen dan met partijen die vertellen wat 'u allemaal moet doen'. Voor mij Frank, Rob en Marnix op persoonlijke titel in de kamer. Zij doen het allemaal zelf. Dat het hier over duurzaam gedrag gaat begreep de oplettende lezer al. Wellicht wil u zelf best wel een warm en comfortabel huis, maar heeft u de mogelijkheden niet. Graag wil ik u, als energieadviseur, een 'hand' geven. Bedenk goede isolatie houdt niet alleen de koude buiten, maar in de zomer ook de hitte.

Draai NOOIT radiatoren dicht in de ruimte waar de thermostaat hangt. Laat de cv monteur de keteltemperatuur op max. 60 graden zetten. Kies een volle wasmachine met grote inhoud en hoog centrifuge toerental. Maak altijd gebruik van de ECOstand, 50% zuiniger en een schonere was! Kies verduisteringsgordijnen van lichte kleur. Zij hebben een dubbele laag die lucht vasthoud, het effect van dubbel glas. Sluit nooit radiatoren op tussen de gordijnen en het raam. Laat bevroren voedsel ontdooien in de koelkast. Elke dag 10 minuten ventileren is voldoende om het vocht 'er uit te gooien'. Natuurlijk LED lampen. Let op; onder 3000K voor warm licht. Voor TLverlichting zijn er ombouwsetjes verkrijgbaar. Uw oude armatuur blijft dus in tact. Een handige buurvrouw kan u wellicht helpen.

Men vraagt mij wel eens: "Wat is het energielabel?" Het label is een 'deler'. Het energieverlies door muur, dak, glas en vloer zetten we in de teller. In de noemer zetten we alle duurzame energie bronnen in het huis. De ligging van het gevelglas t.o.v de zon is hier het belangrijkste. Ook de warmteopbrengst door de mensen en apparatuur in het huis worden meegeteld. Indien de teller gelijk is aan de noemer spreken we over een energieneutraal huis (of gemeente). Voor elk huis is er een geschat, door koppeling van kadaster en bouwjaar, (voorlopig)label aanwezig.

Google 'zoek uw energielabel'. Met aan te leveren bewijsstukken m.b.t isolatie en/of is eigen energie opwekking is het mogelijk dit label beter te maken. U moet niet maar u mag uw woning warm comfortabel en zuinig maken. Natuurlijk bent u niet wijs indien u niet gelijk aan de slag gaat.

Zeer trots zijn wij op onze hoog gekwalificeerde energieambassadeurs, klimaatneutraal2035@heuvelrug.nl voor een vraag voor of naar een ambassadeur.

Meer berichten