woensdag 12 juni: nieuw boek over Maarsbergen

Op 12 juni a.s. verschijnt De erfenis van ridder Fulco – het ontstaan van het dorp Maarsbergen van auteur Herman Postema, die al vaker publiceerde over de geschiedenis van de dorpen op en rond de Utrechtse Heuvelrug.

Maarsbergen, dorp met een roemrijke geschiedenis

Voor een kleine plaats als Maarsbergen is er door de eeuwen heen tamelijk veel geschre- ven over de geschiedenis van dit dorp. Hoewel dorp, eigenlijk was het niet meer dan een verzameling boerderijen, waar in de laatste 200 jaar wat huizen bij zijn gekomen. En toch kan het bogen op een roemrijke geschiedenis. Behorend tot de geestelijke goederen, eigendom dus van de kerk, is er over de voor-reformatorische tijd veel historisch materiaal bewaard gebleven. Onderzoek naar het Maarsbergen van voor 1500 daarentegen loopt doorgaans al snel dood wegens een beperkt aantal en lastig te interpreteren bronnen. Herman Postema zag door minutieus onderzoek kans een reconstructie te maken van het ontstaan en vrijwel alle inwoners van dit historisch interessante dorp.

Unieke bronnen

Als projectleider archieven bij het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht zat Herman Postema natuurlijk dicht bij het vuur. Maar hij heeft veel meer onderzoek gedaan dan alleen in het RHC. Ook in het archief van de abdij van Berne, het Utrechts Archief en het Archief Eemland is hij inmiddels een bekend gezicht. Dit heeft erin geresulteerd dat hij unieke bronnen heeft gevonden, waardoor dit boek een bijzonder document is geworden.

De erfenis van ridder Fulco - het ontstaan van het dorp Maarsbergen

verschijnt bij Nabij Producties

ISBN: 9789492055668

Verkrijgbaar bij de boekwinkels en via verkoop@nabijproducties.nl

Meer berichten